Erişilebilirlik

Romanya’da Tutuklu Türk İşadamı ABD’nin Kıskacında


Haber ajansı Associated Press, yaptırımları ihlal ederek İran ordusuna askeri ekipman sattığı öne sürülen ve Romanya’da tutuklu bulunan Türk işadamı Reşit Tavan’ın mahkemede tahliye talebinde bulunduğunu yazdı.

Reşit Tavan, İran donanması için ekipman sağladığı öne sürülen ve Ramor Grubu olarak adlandırılan İstanbul merkezli Ramor Dış Ticaret ve İnşaat Yatırım Anonim Şirketi’nin sahibi. ABD Maliye Bakanlığı geçen ay aralarında Tavan’ın da bulunduğu 18 kişi ve kuruluşa yönelik yaptırım kararı açıklamıştı.

Reşit Tavan, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere gittiği Romanya’da 8 Haziran’da tutuklanmıştı. Tavan’ın avukatı eski Romanya Adalet Bakanı Catalin Prediu, müvekkilinin suçlamaları reddetmek için Amerikalılarla görüşmeye geldiğini söyledi.

Predoiu, ABD’nin iadesini talep ettiği müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinden çıkarılarak ev hapsinde tutulmasını da talep etti.

Masum olduğunu savunan Reşit Tavan ise davanın, İranlılara sattığı iki yat motoruyla ilgili olduğunu söyledi. Ancak bu motorların askeri amaçlarla da kullanılabileceği öne sürülüyor.

Avukat Mihai Mares de ABD’li bir uyum yetkilisinin geçen Şubat ayında, bu ihracata konu olan ekipmana onay verdiğini söyledi.

Mahkemenin, ev hapsiyle ilgili kararını yarına kadar vermesi bekleniyor. Reşit Tavan’ın iadesiyle ilgili duruşma ise 21 Eylül’de görülecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG