Erişilebilirlik

Romanya’da Protestolar Bitmiyor


Romanya Adalet Bakanı iktidardaki sosyal demokrat hükümetin çok sayıda siyasetçinin yolsuzluktan yargılanmasının önüne geçecek yasa tasarısını geri çekmesinden bir gün sonra yeni yasa tasarının detaylarını duyuracağını söyledi.

Başbakan Sorin Grindeanu önderliğindeki hükümetin bu adımı Bükreş’in Zafer Meydanı’nda altıncı gün süren ve 1989’da Çavuşesku’nun devrilmesinden bu yanaki en büyük protesto gösterilerinin ardından geldi.

Yüz binlerce protestocu, hükümetin, yolsuzluk suçlarının affını sağlayan tartışmalı yasa tasarısını geri çekmesine rağmen gece geç saatlere kadar meydanı doldurmayı sürdürdü.

Geçen Salı bir gece yarısı oturumuyla kabul edilen kararname 47 bin 800doları geçmeyen yolsuzluk suçları faillerinin cezadan muaf tutulmasını öngörüyordu.

Hükümet kararın yolsuzluğun en çok görüldüğü Avrupa ülkelerinden biri olan Romanya’daki hapishanelerde mahkum sayısının azaltılmasına yönelik alındığını açıklasa da geçen hafta Bükreş sokaklarını kaplayan öfkeli kitle kararı siyasilerin işledikleri suçların meşrulaştırılması olarak görüyor.

Cumartesi geç saatlerde tasarının geri çekildiğinin duyurulması da Pazar günü devam eden protestoları azaltmadığı gibi başkentteki tansiyonun düşürülmesinde de pek etkili olmadı.

Bükreş’teki hükümet yerleşkesinde düzenlenen dev lazer gösterisinde ‘’Vazgeçme ‘’ve ‘’İstifa’’ yazıları görüldü. Bazı protestocular, tasarının yasalaşacağına dair şüphelerini dile getirirken, bazıları da Sosyal Demokrat hükümeti istifaya davet etti.

Yasaya karşı çıkanların başında gelen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis da, iki hafta önce düzenlenen yolsuzluk karşıtı yürüyüşe katıldı ve Grindeanu hükümetinin kararı geri çekmesini istedi.

Karşı çıkanlara göre 10 Şubat’ta yürürlüğe girmesi beklenen kararname geri çekilmeseydi bundan en çok fayda sağlayacak isim Sosyal Demokrat Parti Lideri Liviu Dragnea olacaktı. Siyasetçinin 2006-2013 yılları arasında parti genel merkezinde çalışan iki kişiye devlet bütçesinden gelir sağladığı gerekçesiyle siyasi nüfuzunu kötüye kullanmak suçuyla yargılandığı dava hala devam ediyor.

Uzmanlar onlarca başka kamu görevlisinin de geri çekilen tasarıdan yararlanabileceğinin söz konusu olabileceğini söylerken, bunun devam eden reform çabalarına ciddi zarar vereceğini ileri sürüyor.

2014 yılında kurulan Romanya Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Müdürlüğü, aralarında yargıç, politikacı, savcı ve diğer kamu görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin mahkum olmasını sağlamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG