Erişilebilirlik

Robotlar İnsanların İşini Elinden Alabilir mi?


Bir fabrikada kot pantolon kesen lazerden, hasatta kullanılan insansız hava araçlarına, makinelerin gün geçtikçe daha fazla işte kullanıldığı inkar edilemez bir gerçek. Ancak insanlar uzun zamandır robotların işlerini ellerinden almasından korkuyor. Bu nedenle teknoloji uzmanları, insanlara olumsuz etkisi daha az olacak bir gelecek kurulması çağrısı yapıyor.

Teknoloji danışmanlık firması sahibi Tim O’Reilly, çözümün melezlemeden geçtiğini düşünüyor. Yani insan ve makina gücünü karıştırmaktan. O’Reilly bunun halihazırda mevcut olduğuna, geliştirilen yazılımların güncellenmesi ve çalışmasının insanlara bağlı olduğuna dikkat çekiyor

Silikon Vadisi’nin, işçi sınıfına ne olacağını umursamayan, algoritma ve otomasyon sevdalısı bilimcileri için, bu bir paradigma kayması yaratabilir. Yeni moda, insanı hesaba katan buluşlar olabilir.

Vietnam’da düzenlenen teknoloji zirvesinde konuşan O’Reilly, teknolojinin insanların yerini almayacak şekilde kullanılmasının, aksine insanların imkansızı gerçekleştirmesine yardımcı olmasının önemini vurguladı.

Daha yeni becerilerle insanlar ve robotlar beraber çalışabilir. Mesela taksi kiralama şirketleri, yazılımları ile sürücülerinin daha üretken olmasına çalışıyor. Havayolu şirketleri de farklı değil. Uçakları artık neredeyse bilgisayarlar uçuruyor ancak yolcular için, pilotların kabin görevlilerinin varlığı önemli.

Peş peşe üretime geçen makineler ve fabrikalar insanları içecek su ve soluyacak havadan mahrum bırakabiliyor. Teknoloji uzmanı Jonathan Brewer, bundan sonraki buluşların ve gelişmelerin insanlara nasıl yarar sağlayacağının da hesaba katılması gerektiğini savunuyor.

Zirvede konuşan Brewer, buna örnek olarak toprak kaymasını önceden haber veren sensörleri gösteriyor. Hem hayat kurtaran hem de pahalı olmayan bir teknoloji. İnsanların yapabildiği masa toplamak gibi işleri uçan robotların yapması ise ona göre manasız.

O’Reilly melez teknolojiyi anlatırken 18’inci yüzyıldaki satranç otomatı “Mekanik Türk”ten yararlanıyor. Aslında bu otomatın içinde ufak tefek bir satranç ustası vardı. Yazılımcılar, mühendisler ve internetin kurucuları. Yani sadece pille değil, kan ve terle desteklenen bir teknoloji gerekli.

Tabii teknoloji uzmanlarının, robotların geleceğin insanlara yararlı olacağı iyimserliği tamamen temenniden ibaret de olabilir. 2015’te yapılan bir araştırma otomasyonun, istihdamın yüzde 45’ini yok edeceğini öngörüyor. Bu nedenle de teknoloji sektöründekiler, inovasyonun faydalarını her vatandaşa ufak meblağlı bir maaş olarak dağıtan “evrensel temel gelir”e daha sıcak bakıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG