Erişilebilirlik

“Rıza Sarraf’ın Kefaletle Serbest Bırakılması Zor”


New York Barosuna kayıtlı ceza avukatı Hasan Akbulut’a göre Sarraf’ın önümüzdeki hafta yapılacak kefalet duruşmasında serbest kalması düşük bir ihtimal.

Amerika’nın Sesi’ ne konuşan Akbulut, kefaletle yapılan başvuruda önerilen şartların iddia makamı tarafından ret edilmesinin hakimin kefaletle tahliyesi konusunda olumlu bir karar almasını zorlaştırdığını söyledi.

Sarraf’ın kefalet karşılığında tahliye edilme durumunda bir daha hapse girmeyeceğini düşündüğünü belirten avukat Akbulut, “Eminim çıkarsa bir daha hapse geri gitmez. Savcı Preet Bharara’nın da kefaletle serbest kalmasına itirazlarının en büyük neden bu” dedi.

‘Kefaletle serbest kalan bir daha hapse girmiyor’

İddia makamının Sarraf‘ın tutuklu yargılanması konusunda riskler olduğu için ısrarcı olacağını belirten Akbulut şöyle devam etti, “ Sarraf’ın avukatı Brafman, 50 milyon dolar teminat karşılığında kefaletle serbest bırakılmasını talep etti. Mahkemeye profili yüksek bazı kişileri örnek olarak gösterip kefaletle serbest kaldıklarını örnekleriyle gösterdi. Burada mesele para değil. Hakim de bu tür suçlarda yargılanan kişilerin ne kadar çok parası olduğunu biliyor. Ancak bu tür yüksek profilli kişilerin davalarında bilinen bir gerçek var. Kefaletle serbest kalan bu tür uluslararası suç işlemiş kişilerden pek azı mahkeme sonucuna göre yeniden ceza evine dönüyor. Bu tür davalarda kefaletle serbest bırakılan birçok kişi ceza almıyor. İddia makamının kefaletle tahliye talebine de karşı çıkmasının en büyük gerekçesi de bu. Üzerinde çalıştığım federal ceza davalarından edindiğim izlenimlere göre Sarraf’ın 2 Haziran’da ev hapsi ve teminat karşılığında tahliye edilmesini oldukça düşük bir ihtimal olarak görüyorum. Sonuçta kararı hakim verecek ama bana göre bu duruşmada tahliye olması oldukça düşük bir ihtimal” dedi.

Savcılık gerekçelerini bugün açıklayacak

İlk kefaletle tahliye talebini yakalandığı yer olan Miami Federal Mahkemesine yapan Rıza Sarraf, daha sonra bu talebinden vazgeçip kefalet başvurusunu mahkemenin görüleceği yer olan New York’ta yapmaya karar vermişti.

Ünlülerin avukatı olarak bilinen Benjamin Brafman’ın savunmasını üstlendiği Sarraf, 10 milyonu nakit olmak kaydıyla 50 milyon dolarlık teminat karşılığında ev hapsine çıkmasını talep etmişti. İddia makamıyla bir araya gelen avukat Brafman’ın bu görüşmede kefalet konusunda bir uzlaşmaya varamadığı açıklanmıştı.

New York Güney Bölgesi Hakimi Richard Berman, Rıza Sarraf’ın, kefalet duruşmasının 2 Haziran’da yapılmasına karar vermişti. Hakim Berman, Savcı Preet Bharara’dan, kefalet talebinin ret edilmesiyle ilgili gerekçelerini 25 Mayıs'a kadar da bildirmesini istemişti.

Savcı Bharara’nın, Sarraf’ ın kefaletle tahliye edilme gerekçelerini mahkemeye en geç bugün sunması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG