Erişilebilirlik

Rıza Sarraf Tecrit Hücresinde


New York’ta dört ayrı suçtan 75 yıl hapis istemiyle tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın, kaldığı Metropolitan Correctional Center (MCC) cezaevinde yaklaşık 21 gün tecrit hücresine konduğu, sonra başka bir cezaevine nakledildiği öğrenildi.

Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, davanın hakimi Richard Berman’a yazdığı dilekçede, müvekkilinin hiçbir gerekçe açıklanmadan, bulunduğu cezaevinde 21 gün süreyle özel bir hücreye yerleştirildiğini, daha sonra da yine hiç bir açıklama yapılmadan, New York Brooklyn’deki Metropolitan Detention Center’a (MDC) götürüldüğünü bildirdi.

Avukat Brafman, cezaevi yetkililerinin Sarraf’ı tecrit hücresine koyma nedeninin kendilerine özel bir soruşturma olarak açıklandığını, ancak özel hücreye yerleştirilmesinin gerekçesini belirtmediklerini ifade etti.

Brafman’ın duruşmaları erteleme talebini hakim reddetti

Brafman, kendi mahkemelerinin yoğunluğu ve Sarraf’a son altı haftadır davayla ilgili belgelerin ulaştırılmadığı gerekçesiyle 30 Ekim’de başlayacak olan duruşmanın aslının ertelenmesini istedi.

Sarraf davasında tutuklu olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da, Brafman’ın erteleme talebinin aksine, duruşmanın zamanında yapılmasını istedi. Hakim Berman, Sarraf’ın avukatı Brafman’dan gelen erteleme talebini reddedip, jüri üyelerinin de katılacağı davanın aslının görüleceği duruşmaların daha önce belirlenen tarih olan 30 Ekim’de yapılmasına hükmetti.

Sarraf’ın New York’ta nakledildiği cezaevinde, Mehmet Hakan Atilla’da bir süre kalmış, Atilla daha sonra Metropolitan Correctional Center (MCC) cezaevine nakledilmişti. New York'un Brooklyn bilgesinde bulunan MDC Cezaevinde hükümlü ve tutuklular için en üst düzey güvenlik önlemlerinin uygulandığı öğrenildi.

Can güvenliği riski olan tutuklu ve mahkumlar kalıyor

Amerikan federal cezaevlerinin ‘Special Housing Unit’ (SHU) olarak adlandırılan özel hücrelerinde can güvenlikleri risk altında olan tutuklu ve mahkumlar kalıyor.

SHU hücrelerinde kalanlar diğer mahkumlardan tecrit edilerek daha yoğun bir güvenlik ve gözetime tabi tutuluyor. Tecrit hücresindeki tutuklu ve mahkumlar 24 saat gözetleniyor diğer mahkumlarla teması tamamen engelleniyor. Can güvenliği riski, çeşitli özel durumlar, şiddetli psikolojik travmalar dışında ağır disiplin cezası alan tutuklu ve mahkumlar tecrit hücrelerine yerleştirilebiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG