Erişilebilirlik

Atilla davasında eski CIA yetkilisi ifade verdi- CANLI BLOG

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada bugün CIA Direktör Yardımcısı David Cohen tanık olarak ifade verdi

Atilla'nın yargılandığı davada eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen ifade vermeye devam ediyor.

Sarraf tanıklığının son gününde hem savunma hem de savcılıktan gelen çok sayıda soruyu yanıtladı; önemli açıklamalarda ve iddialarda bulundu.

Rıza Sarraf, duruşmanın öğleden sonraki son bölümünde, kaldığı hapishanede bir kişinin kendisine saldırıp öldürmeye çalıştığını iddia etti. Sarraf, “İşbirliği yaptığım için bana saldırdı ve beni öldürmek için talimat aldı" dedi.

Sarraf, güvenliğinden endişe edip etmediği yönündeki bir soruyu da, “Türkiye’deki ailem için endişeliyim” yanıtını verdi.

“Türkiye Cumhuriyeti malvarlığıma el koydu”

Savcı, Sarraf'a servetine, yat ve paralarına erişimi olup olmadığını sordu. Sarraf, “Türkiye Cumhuriyeti hepsine el koydu. Benimle alakalı olduğu iddia edilen ancak aralarında hiç tanımadığım kişilerinde bulunduğu 18 kişinin malvarlığına el konuldu“ dedi.

Sarraf, Türkiye’de hakkında casusluk soruşturması açıldığını da belirtti ve malvarlıklarına el konulan bu kişilerin kendisiyle bağlantılı olarak casuslukla suçlandığını; ancak onları tanımadığını vurguladı.

“Mesajlarda bahsi geçen damat, Berat Albayrak”

Savcı, Sarraf ile avukatı arasında 2014 yılında geçen bazı yazışmalarla ilgili çeşitli sorular da yöneltti. Sarraf mesajların konusunun Halkbank’la ticarete yeniden başlamak olduğunu söyledi. Savcının, “Orada damat ile başlayan bir mesaj var. Bu damat kimdir?” sorusunu ise “Berat Albayrak. Türkiye Enerji Bakanı. O dönem Enerji Bakanı değildi” şeklinde yanıtladı.

Savcı, Sarraf’a, “Mesajlarda ‘BB‘ ile görüşmeden bahsedilen bir yer var. Bu mesajdan ne anlıyorsunuz?“ sorusunu yöneltti. Sarraf bu soruyu da, “Başbakan ile görüşeceğini söylüyor ve genel müdürü de çağırıp (dönemin Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu) ‘Başlayın’ diyecekler” diye yanıtladı. Sarraf, Hakim Berman’ın “BB kim?” sorusuna da “Başbakan efendim” yanıtını verdi.

"Tanık koruma programına başvurmadım"

Savcı, Sarraf’a aralarında yapılan işbirliği anlaşmasıyla ilgili bazı sorular da yöneltti. Sarraf, savcılıkla yapılan bu anlaşma kapsamında tanık koruma programından yararlanabileceğini, ancak henüz bu programa başvurmadığını ifade etti.

Savcının, tanıklık karşısında cezaevinden çıkabileceği yönünde bir vaat verilip verilmedi sorusunu da Sarraf, “Hayır” diye yanıtladı.

Rıza Sarraf, işbirliği anlaşmasını kabul etmek için neden beklediğini ise, “Birincisi ABD ile Türkiye arasında politik yollardan çözüm bekledim. İkincisi işbirliğinin risklerini göz önünde bulundurdum, düşünmem gerekti” sözleriyle anlattı.

Öğleden sonra başlayan duruşmanın son bölümünde, eski CIA Başkan Yardımcısı David Cohen tanık olarak ifade verdi.

Cohen, müsteşar olarak görev yaptığı dönemde, Halkbank'la ilgili çeşitli bilgiler edindiğini, Türkiye ile İran arasındaki ticarette asıl olarak kullanılan bankanın ‘Halkbank’ olduğunu söyledi.

Bugünkü duruşma az önce sona erdi. Şimdiye kadar duruşmalara tanık olarak katılan Sarraf’ın savunma ve savcılık tarafından yapılan sorgulaması tamamlandı.

Sarraf'ın tanıklığına bundan sonra gerek duyulursa başvurulacağı belirtildi.

Atilla davasında Rıza Sarraf'ın tanıklığı ve sorgusu ile ilgili son ayrıntıları Aslı Pelit aktarıyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG