Erişilebilirlik

Rıza Sarraf Hakim Berman’ın Davadan Çekilmesini İstedi


Rıza Sarraf'ın New York’ta devam eden dava sürecinde savunma makamından beklenmedik bir hamle geldi. Sarraf, avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda mahkeme hakimi Richard Berman’ın davadan çekilmesini istedi.

Sarraf’ın avukatlarının imzasıyla dava dosyasına giren yeni dilekçede mahkeme hakimi Berman’ın tarafsızlığını yitirdiği iddia edildi.

Hakim Berman’ın, Türkiye’de ‘FETÖ’ ile bağlantılı olduğu iddia edilen Yüksel Karkın Küçük (YKK) hukuk firması tarafından İstanbul’da düzenlenen bir hukuk sempozyumunda Sarraf davasıyla ile ilgili görüşlerini yeterince ortaya koyup taraf olduğu öne sürüldü.

‘Hedefi Sarraf olan ‘FETÖ’ organizasyonuna katıldınız’

Savunma avukatları tarafından davanın düşmesi talebi üzerine 6 Eylül’de yapılacak mahkeme öncesi dava dosyasına giren 21 sayfalık dilekçe ile 240 sayfalık eklerinde, Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimi sonrasında bir çok gerçeğin ortaya çıkıp bir çok şeyin daha da netleştiği savunuldu.

Hakim Berman’ın katıldığı sempozyumun ‘FETÖ’ ile ilişkisi olduğu öne sürüldü. Dilekçenin eklerinde çok sayıda gazete haberi delil olarak sunuldu.

İstanbul’da 2014 yılının Mayıs ayında YKK hukuk firması ve yerel bir Birleşmiş Milletler organizasyonu tarafından düzenlenen ‘Adalet ve Hukuk Devleti Sempozyumu’nun’, Sarraf’ın Türkiye’de kapatılan soruşturmasını ve sonrasında hükümetin aldığı kararları eleştirmek amacıyla düzenlendiği iddia edildi.

‘Sempozyumun hedefi Sarraf’

Dilekçede, mahkeme hakimi Berman’a hitaben şu ifadelere yer verildi:

“Siz bu sempozyumda görüşlerinizi açıkladınız. Türk medyasında fikir ve düşünceleriniz yayınlandı. Odak noktası Sarraf ve 17 Aralık komplosunun ardından hükümetin kararlarını eleştirmek ve itibarsızlaştırmak olan, 2014 yılının Mayıs ayında İstanbul’da YKK ve yerel bir Birleşmiş Milletler organizasyonu tarafından düzenlenen ‘Adalet ve Hukuk Devleti Sempozyumu’na‘ katıldınız.

Yaptığınız konuşmada Türkiye’de yargının bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne dikkat çektiniz. 17 Aralık skandalı sonrasında polis ve savcılara yönelik operasyonları eleştirerek, bağımsız yargıya yönelik meydan okuma nedeniyle Türkiye’de hukukun üstünlüğünün saldırı altında olduğunu hem konuşmalarınızda, hem de ‘FETÖ’ ile bağlantısı olduğu için kapatılan ‘Today’s Zaman’ gazetesine verdiğiniz demeçte dile getirdiniz.”

‘Sarraf 17 Aralık sonrası temize çıktı’

Sarraf’ın savunma avukatları mahkemenin hakimi Berman’a hitaben yazdıkları dilekçede, 17 Aralık 2013’te, Sarraf’ın başını çektiği, Türkiye’de hükümete yakın bir çok üst düzey kişinin 'skandal' bir şekilde tutuklandığı savunuldu.

Dilekçede şunlar kaydedildi:

“Bu skandal tutuklamalarla hükümet üyeleri rüşvet almakla suçlanmıştır. Türk hükümeti bu kararların ardında Pennsylvania’da yaşayan imam Fethullah Gülen’e yakın kişiler olduğunu saptamıştır. Bu sürecin ardından binlerce polis ve aralarında Sarraf’ın savcısının da olduğu kişiler görevlerinden alınıp ya başka görevlere atanmış ya da bu görevlerden el çektirilmiştir. Sarraf, 17 Aralık’ta tutuklanmış, Şubat 2014’te ise temize çıkıp serbest bırakılmıştır. Sizin İstanbul’da katıldığınız bu panelin odak noktası da bu kararların karşıtlığı olmuştur."

‘Hukuk firmasının ortakları ‘FETÖ’ bağlantısından tutuklu’

Dilekçede, 15 Temmuz darbe girişimi vurgulanarak, “Türk yetkililere göre YKK tarafından düzenlenen ve sizin de katıldığınız sempozyuma sponsor olduğu iddia edilen Birleşmiş Milletler'e bağlı Küresel Etki Global Compact sivil toplum kuruluşu bu iddiaları reddetmiştir. Katıldığınız sempozyumu düzenleyen YKK hukuk firmasının ise Türkiye’de gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu ve hükümeti darbe ile devirmeye çalışan ‘FETÖ’ ile bağlantılı olduğu saptanmıştır. YKK’nın ortaklarından bazıları ‘FETÖ’ ile işbirliği yapıp hükümeti darbe ile devirmek suçundan tutuklanmıştır” denildi.

‘New York’ta görülen davada 17 Aralık soruşturması delilleri var’

Sarraf’ın avukatları dilekçede, “Sayın hakim, New York’ta görülen davada Sarraf ile ilgili 17 Aralık soruşturmasındaki deliller kefalet talebimiz üzerine dava dosyasına konulup savcılık makamı tarafından karşı delil olarak sunulmuştur. İstanbul’da katıldığınız sempozyumda ve Türk medyasına verdiğiniz demeçlerde karşı çıktığınız konular da buradaki dava dosyasına da giren iddialardır. Bu davayı tarafsız olarak göremeyeceğiniz için davadan çekilmenizi talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.

6 Eylül’de yapılacak duruşma iptal edildi

Hakim Berman, son gelişmelerin ardından savunma avukatlarının davanın düşmesi için yaptıkları başvurunun karara bağlanacağı 6 Eylül'de yapılacak duruşmayı iptal etti. Berman, ayrıca savcılıktan davadan çekilmesi için yapılan başvuruya 14 Eylül’e kadar cevap vermesini istedi. Berman, Sarraf’ ın avukatlarından da savcılıktan gelecek dilekçeye en geç 21 Eylül’e kadar cevap vermelerini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG