Erişilebilirlik

Ricciardone: 'Türkiye'de Basın Özgürlüğünü Destekliyoruz'


Francis Ricciardone
Francis Ricciardone

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünü desteklediklerini söyledi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle kahvaltı eden Büyükelçi Ricciardone, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta insan hakları raporunu yayınladığını hatırlattı. Ricciardone, basın ve ifade özgürlüğünü desteklediklerini belirterek, "Her demokratik ülkede medyanın rolü hayati önemdedir. Ben sizlerin rolünü çok önemsiyorum. İşinize, enerji ve cesaretle devam ettiğiniz sürece gelecek için hepimiz iyimser olacağız" dedi.

Büyükelçi Ricciardone, 12 Haziran'da yapılacak seçimler konusunda da tamamen tarafsız olduklarını belirterek, "Ancak Türk demokrasisi hakkında gayet iyimseriz. Seçim sonuçlarını tabii ki kimse kestiremez. Ancak bildiğim tek şey, Türkiye bu seçimlerden daha da güçlenerek çıkacaktır" dedi.

Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda söylediklerine hükümetten gelen tepkiler sonucu geri adım attığı yorumlarının hatırlatılması üzerine Ricciardone, sözlerinde herhangi bir geri adım ya da kayma olmadığını kaydetti.

Büyükelçi Ricciardone, 24 Nisan'ın yaklaşmakta olduğu ve bu konuda ABD'den bu yıl bir sürpriz beklenip beklenemeyeceğinin sorulmasına karşılık da, bu konudaki görüşlerinin çok iyi bilindiğini, her iki tarafın da tarihe açık ve dürüst bir şekilde eğilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin onaylanmasını beklediklerini de söyleyen Ricciardone, Türkler ve Ermenilerin üçüncü ülkelerin uzmanlarıyla birlikte, ortak tarihlerine ilişkin akademik çalışmaya başlamaları gerektiğini da kaydetti.

Türkiye'nin Libya yol haritasına ilişkin soru üzerine Ricciardone, bu haritanın iyi bir temel oluşturduğunu söyleyerek, Türkiye'nin sesinin gerek NATO gerekse BM'de duyulduğunu, konunun bugün de Doha'da ele alınacağını bildirdi. Ricciardone, Türkiye'nin bölgeye etkisi ve rolünün olumlu olduğunu da söyledi.

Büyükelçi Ricciardone, Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl tanımlayabileceğinin sorulmasına karşılık, ikili ilişkilerin gayet verimli, olumlu ve stratejik olduğunu belirterek, "Buna model ortaklık da diyebilirsiniz, neden olmasın? Ancak bu akademik bir tartışma tabi ki. Model ortaklık mı, stratejik ortaklık mı? Sanırım her ikisi de" dedi. Ricciardone, kendisinin akademisyen olmadığını söyleyerek, ilişkilerin çok yakın olduğunu ve sürekli temas halinde olduklarını, her gün her konuda istişarelerde bulunduklarını anlattı. İki ülkenin bazı konularda farklı görüşlere sahip olabileceğini ve bunun da doğal olduğunu belirten Ricciardone, mesela İran ya da Suriye konusunda Türkiye'nin bu ülkelerle sınırı olmasından dolayı daha farklı perspektifleri olabileceğini belirtti.

Türkiye-İsrail ilişkilerine dair soruya karşılık da Ricciardone, iki ülke arasındaki ilişkilerin kendileri ve bölge için çok önemli olduğunu söyleyerek, bu ilişkilerin Akdeniz'de barış, istikrar ve refah üzerinde etkili olduğunu kaydetti. Büyükelçi, Türkiye ile İsrail'in iki güçlü demokrasi ve ABD'nin iki yakın dostu olarak birbiriyle iyi iletişim kurabilmesi gerektiğini de ifade ederek, ABD olarak ilişkilerin düzelmesini önemsediklerini ve teşvik ettiklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG