Erişilebilirlik

Reyhanlı’da El Nusra Parmağı mı Var?


Türkiye Redhack’in dün yayınladığı “Reyhanlı saldırısı öncesi El Nusra üyeleri 3 araca bomba yükledi” içerikli Jandarma belgesini tartışıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi olayla ilgili bir askerin gözaltında olduğunu belirtirken Başbakan Erdoğan, elde belge olmadan bu tarz haber yapmanın teröre hizmet edeceğini söyledi

Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemi olan Reyhanlı saldırısının üzerinden 12 gün geçti. Saldırının akabinde resmi temaslarda bulunmak için Amerika’ya giden Başbakan Erdoğan cumartesi günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesine giderek terör eyleminde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, halka ise geçmiş olsun dileklerini iletecek.

Olayın ardından istihbarat birimleri saldırıyı Suriye’nin el Muhaberat örgütü bağlantılı eski bir radikal sol örgüt üyelerince yapıldığını saptamıştı. Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Reyhanlı’da yaptığı açıklamalarda “Şüpheliler itiraf ettiler” diyerek bu bilgileri kamuoyuna duyurmuştu. Ancak çarşamba günü kendilerine Redhack adını veren bilgisayar korsanları yayınladıkları askeri belge kafaları karıştırdı.

Belgeye göre El Nusra’nın Türkiye’de terör eylemi planladığı 23 Nisan’da rapor edildi

Redhack’in Twitter hesabından paylaştığı ve üzerinde gizli damgası bulunan 13 Mayıs 2013 tarihli belgenin Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait olduğu görülüyor. Belgede, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi militanlarının Türkiye’de bir eylem yapmak üzere 23 Nisan tarihinde Suriye’nin Rakka kentinde üç araca bomba düzeneği yerleştirdikleri bilgisinin 25 Nisan’da kendilerine bildirildiği belirtiliyor.

Belge eğer düzmece değilse, bu istihbarat bilgileri Reyhanlı saldırısından 16 gün önce Türkiye’ye ulaşıyor.

Çelik: ‘Belgeyi servis eden er gözaltında’

Bu belgenin dün sosyal medyada bugün de bazı gazetelerde yer bulmasının ardından gözler hükümete ve iktidar partisine çevrildi. İlk açıklama Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Bu bir hacklenme meselesi değil. Bir ilimizdeki jandarma eri, cep telefonuyla evrakları çekerek servis etmiş. O kişi tespit edilmiş ve gözaltına alınmış diyerek” bu iddiaları doğruladı.

Ancak akşam saatlerinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’la birlikte kameraların karşısına geçen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bu belgelerin yayınlanmasının terörün propagandası yapmak anlamına geldiğini söyledi.

Erdoğan: Lüzumsuz yere terör propagandası yapmayın

Radikal El Nursa örgütünün isminin zikredilmesi de karşı çıkan Başbakan Erdoğan, “Bu konularda ‘şu örgüt, bu örgüt’ gibi yakıştırmalar bu tür örgütlerin propagandasına yarar. Yazılı ve görsel basın bu tür söylemlere itibar etmemeli. Bunlar elinizde belgelerle var olduğu zaman bunları yazın veya çizin. Şu anda bu belgeler ortaya çıkana kadar bunların lüzumsuz yere propagandasını yapıyorsunuz.” dedi.

Aslında Başbakan’ın bu sözleri, saldırının ardından yapılan “ bu işin arkasında Suriye rejiminin istihbarat örgütü El Muhaberat var’ söylemiyle pek de örtüşmüyor. Ayrıca Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamayla Redhack’in iddiasını yalanlamamış oldu.

Davutoğlu: ‘Kimse kafa bulandırmasın, Reyhanlı failleri yakalandı’

Başbakan’ın sözleri dün Suriye Halkının Dostları toplantısına katılmak üzere Ürdün’ün başkenti Amman’a giderken “Kimse kafa bulandırmaya kalkışmamalı. Reyhanlı saldırısı faili meçhul değildir. Failleri, bellidir, yakalanmıştır ve hükümetimiz tarafından da bunun Suriye rejimiyle iltisaklı bazı terör grupları olduğu tespit edilmiştir” diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla da aynı paralelde görünmüyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in “sızdıran gözaltında” açıklaması devletin böyle bir belgeye sahip olduğunu söylemiş olması özellikle Reyhanlı saldırısı sonrası dile getirilen istihbarat zaafı ve MİT’le Emniyet ve Jandarma İstihbarat arasındaki çelişki olduğu iddialarını bir kez daha gündeme getirecek.

Bu arada Redhack akşam saatlerinde yine Twitter hesabından “Redhack’e belge sızdırdığı iddiasıyla iki er Sivas’ta işkence altında” iddiasında bulundu.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG