Erişilebilirlik

Reuters: 'Türk Subay ABD'ye İltica Talebi Yaptı'


Norfolk'taki Deniz Kuvvetleri Üssü, aynı zamanda NATO'nun ABD'deki tek üssünü barındırıyor
Norfolk'taki Deniz Kuvvetleri Üssü, aynı zamanda NATO'nun ABD'deki tek üssünü barındırıyor

NATO görevi için Amerika’da bulunan bir Türk subayın darbe girişiminin ertesinde geri çağrılmasının ardından iltica talebinde bulunduğu bildirildi.

Reuters haber ajansına açıklama yapan Amerikalı yetkililer iltica eden Türk subayın Norfolk, Virginia’da bulunan NATO’nun Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda görev yaptığını bildirdi. Amerikalı yetkililer iltica eden subayın adını vermedi, ancak Washington’daki Türk Büyükelçiliği geçen ay hakkında gözaltı kararı çıkarılan Tümamiral Mustafa Uğurlu’nun geri bildirim yapmadığını açıkladı.

Adını saklı tutmak isteyen bir Türk yetkili ajansa verdiği demeçte,Mustafa Uğurlu’nun kimliğini ve brövesini Norfolk’taki Deniz Kuvvetleri Üssü’nde bıraktığını, kendisinden bir daha haber alınamadığını kaydetti. Aynı yetkili Tümamiral Uğurlu’nun iltica başvurusu yapıp yapmadığından haberdar olmadığını da sözlerine ekledi.

Türk yetkili, küçük rütbeli iki subayın daha geri çağrıldığını; haklarında gözaltı kararı olmayan subaylardan birinin geri döndüğünü, diğerinin de kısa bir zaman sonra geri döneceğini bildirdi.

İltica olayının iki ülke arasında Fethullah Gülen’in iade talebiyle bağlantılı gerginliği daha da tırmandırmasından kaygı duyuluyor.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Amerika’da görev yapan Türk subayların durumuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Amerika’daki tek NATO üssü, Norfolk’ta bulunan Müttefik Dönüşüm Komutanlığı. Buradan Norveç’teki Müşterek Harp Merkezi ve Polonya’daki Müşterek Eğitim Merkezi komuta ediliyor.

Norfolk’taki üssün sözcüsü, üste Türkiye’den 26 askeri personelin görev yaptığını açıkladı, ancak iltica olayıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı da yorum yapmadı. ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri Dairesi de, bireysel iltica olaylarıyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirdi.

Reuters’a konuşan bir NATO yetkilisi de Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki yeniden yapılanmadan haberdar edildiklerini, bunun ittifakın işleyişini etkilemediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG