Erişilebilirlik

Remembering Whitney Houston


Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın

The world lost a treasured voice when Whitney Houston died on February 11, 2012. She is being remembered not only as a great singer but as a trailblazer in the industry, setting many records and becoming one of pop music’s divas.

Whitney Houston’s groundbreaking achievements included more than 400 career awards, and a record-setting string of seven consecutive Number One singles. She sold more than 170 million albums worldwide including one of the best-selling movie soundtracks of all time, The Bodyguard.



Whitney Houston was from a musical family. Her mother is the She was the daughter of a famous gospel singer Cissy Houston, Dionne Warwick was her cousin and Aretha Franklin was her godmother. Whitney began singing as a gospel singer and pianist in her mother’s church and sometimes she performed alongside her mother in nightclubs. At age 15, Whitney sang backup on Chaka Khan’s song “I’m Every Woman,” a tune she later performed on The Bodyguard soundtrack. Her vocal range became her signature sound.

But Whitney wasn’t only a singer. She was also an actress, starring in “The Bodyguard,” “Waiting To Exhale,” and “The Preacher’s Wife.” In 1998, she released her most musically-diverse album to date, “My Love Is Your Love.” Her final album, I Look To You, sold more than two million copies and reached the Number One spot in 2009.



The past 10 years were filled with highs and lows. Whitney’s contract at Arista Records was renewed for $100 million but album sales began to drop. Her marriage to singer Bobby Brown ended in 2007, and she canceled concerts and interviews. There were also allegations of drug abuse. In May of 2011, she went to a rehabilitation facility for drug and alcohol problems.

Houston’s untimely death prompted tributes the world over. Celebrities in Los Angeles for the 54th Annual Grammy Awards spoke about her contributions. Mariah Carey said, “She will never be forgotten as one of the greatest voices ever to grace the earth.” And Tony Bennett, who dedicated a song to her at a pre-Grammy party, said, “When I first heard her I called Clive Davis and said, ‘You finally found the greatest singer I’ve ever heard in my life.’”

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

3. Facts:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

Whitney Houston 11 Şubat’ta hayata gözlerini yumduğunda dünya çok sevilen bir sese veda etti. Houston sadece olağanüstü bir şarkıcı olarak değil, aynı zamanda çok sayıda albüm satan ve pop müziğinin divalarından biri haline gelen, müzik sektörünün öncülerinden olarak kabul ediliyor.

Whitney Houston’un çığır açan başarıları arasında 400‘den fazla ödül ve ardarda bir numaraya yükselen yedi şarkı var. Houston, aralarında tüm zamanların en çok satan film müziği albümü The Bodyguard da olmak üzere toplam 170 milyon albüm sattı.

Whitney Houston müzisyen bir aileden geliyor. Houston’un annesi, ünlü gospel şarkıcısı Cissy Houston, kuzeniyse ünlü şarkıcı Dionne Warwick. Aretha Franklin ise Whitney Houston’un vaftiz annesi. Annesinin kilisesinde şarkıcılığa ve piyano çalmaya başlayan Whitney Houston bazen de annesinin yanında gece klüplerinde sahneye çıktı. 15 yaşındayken Chaka Khan’a ‘I’m Every Woman’ şarkısında vokalistlik yapan Houston, daha sonra bu şarkıyı The Bodyguard filmi için kendisi seslendirdi. Houston’un en büyük özelliklerinden biri yüksek ses aralığına sahip olması.

Ancak Whitney yalnızca bir şarkıcı değil, aynı zamanda ‘The Bodyguard,’ ‘Waiting to Exhale,’ ‘The Preacher’s Wife’ gibi filmlerde oynayan bir aktristi. Houston 1998 yılında müziksel olarak en çok farklılıklara sahip olan albümü olarak kabul edilen ‘My Love is Your Love’ı çıkardı. Son albümü ‘I Look To You’ ise iki milyondan fazla sattı ve 2009’da birinci sıraya yerleşti.

Son 10 yıl Houston için iniş çıkışlarla dolu geçti. Whitney’nin Arista plakçılık şirketiyle olan sözleşmesi 100 milyon dolara yenilendi, ancak albüm satışları düşmeye başladı. Sanatçının şarkıcı Bobby Brown’la olan evliliği 2007’de sonra erdi. Houston konser ve röportajlarını iptal etmeye başladı. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı suçlamaları gündeme geldi. Houston 2011 yılı Mayıs ayında uyuşturucu ve alkol bağımlılığı tedavisi için rehabilitasyona başladı.

Houston’un zamansız ölümü tüm dünyada büyük yankı buldu. Los Angeles’ta yapılan 54‘üncü Grammy Ödülleri töreninde ünlüler Houston’u andı. Mariah Carey, ”bu dünyayı kutsayan en büyük seslerden biri olan Houston hiçbir zaman unutulmayacak’” dedi. Grammy töreni öncesinde yapılan partide Houston için bir şarkı söyleyen Tony Bennett ise ”Whitney’nin sesini ilk duyduğumda Clive Davis’i aradım ve ‘En sonunda hayatında duyduğum en büyük sesi buldun’ dedim” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG