Erişilebilirlik

'Reina Saldırganı Noel Baba Kostümü Giymiyordu'


39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısının hemen ardından sosyal medyada saldırganın Noel Baba kılığında olduğu iddia edildi. İddialara göre, Reina’dan yaylım ateşi açarak içeri giren kimliği belirsiz saldırgan daha sonra Noel Baba kılığına bürünmüştü.

Uluslararası medyaya da yansıyan Noel Baba kostümlü saldırgan iddiaları en yetkili ağızdan yalanlandı.

Hastanede yatan yaralıları ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, “bazı yerlerde kulağıma geliyor, terörist Noel baba kılığına girip yapmış. Öyle değil bildiğimiz silahlı bir terörist. Korumaları ve polisi şehit ediyor. İçeri girip rastgele her tarafa kurşun yağdırmak suretiyle bu kadar insanımızın ölümüne vesile oluyor. Dolayısıyla bunun dışındaki değerlendirmeler gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Binali Yıldırım bu sözleriyle bazı görgü tanıklarının 3 ya da 4 saldırgan olduğu iddialarını reddetmiş oldu. Saldırganın silahını olay yerinde bırakıp kargaşadan yararlanarak kaçtığını belirten Başbakan, İstanbul polisinin bütün ihtimalleri değerlendirerek çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünün altını çizdi.

“Teröre boyun eğmeyeceğiz”

Başbakan, daha önce Diyarbakır, Beşiktaş, Kayseri saldırıları ile Rus Büyükelçisi suikastlerinden sonra da ifade ettiği üzere terörün Türkiye’yi teslim alamayacağı mesajını yineledi.

Yıldırım, “Terör insanlığın ortak derdidir. Terörle hiçbir yere varılmaz. Terörün amacı birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi zedelemek, emellerine ulaşmak için ortam hazırlamaktır. Türkiye bir süreden beri bölgede hem bölücü terör örgütüne karşı, hem FETO terör örgütüne karşı, hem de Suriye ve Irak’taki otorite boşluğundan kaynaklı DEAŞ terör örgütüne karşı amansız bir mücadele veriyor. Bunun tabi bir karşılığı olacağını biliyoruz ama teröre asla ama asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Binali Yıldırım: Hiçbir ülke güvende değil

Yalnız Türkiye’nin değil dünyadaki birçok ülkenin terör tehdidi altında bulunduğunu ifade eden Başbakan, saldırının Türkiye’nin Rusya’yla birlikte inisiyatif aldığı bir dönemde gerçekleşmesine dikkat çekti.

“Şu bilinmeli ki bugün burada olan bu terör, dünyanın bir başka ülkesinde yarın olabilir, bunun hiçbir garantisi yok. Hiçbir ülke bu terör olaylarından güvende değildir ‘bizde terör olmaz’ diyemez. Daha birkaç gün önce Almanya’da oldu. Evvelsi gün Irak’ta oldu. Muhtelif ülkelerde oldu, oluyor. O yüzden bizim söylediğimiz bir şey var. Terörün kutsalı olmaz, dini olmaz, terör her yerde terördür. Terörle mücadelede çifte standart, terör mücadelesini başarıya ulaştırmaz. Türkiye’nin Rusya ile birlikte Suriye’de önemli bir insiyatif alması, uzun süren savaşı sona erdirmedeki adımları ve bunun daha sonra BM tarafından kabul edilmesi bölgede terörle mücadelede ciddi bir başarı anlamına geliyor. Bundan sonra bu ve buna benzer olaylarla bütün ülkeler karşılaşabilir. Türkiye’de de olabilir.”

Ölenlerden en az 24'ü yabancı

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri netleşiyor. Reina’yı kana bulayan saldırganın öldürdüğü 39 kişiden en az 15’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan “Yabancılar ve Türkler var ama ağırlıklı olarak yabancılar. Suudi Arabistanlı, Faslı, Lübnanlı, Libyalı. Farklı milletlerden vatandaşlar var" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı ölenlerden birinin Arap kökenli İsrail vatandaşı olduğunu açıkladı.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, saldırıda iki Lübnanlı’nın öldürüldüğünü birkaç Lübnanlının da yaralandığını duyurdu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Svaraj twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırıda biri eski bir milletvekilinin oğlu olmak üzere iki Hindistan vatandaşının öldüğünü belirtti.

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında 7 Suudi Arabistan ve 4 Irak vatandaşının da olduğu ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG