Erişilebilirlik

Reina Saldırısını IŞİD mi Yaptı?


İstanbul polisi, yeni yılın ilk saatlerinde Türkiye’nin en popüler gece kulüplerinden Reina’da 39 kişiyi öldüren 4’ü ağır olmak üzere 69 kişiyi yaralayan saldırganı arıyor.

Kuruçeşme ve Zeytinburnu’ndaki ihbarları değerlendiren İstanbul polisi çok sayıda adreste arama yaptı.

Olaya ilişkin bazı kamera kayıtları da çeşitli ajanslar aracılığıyla sosyal medyada ve internet sitelerinde servis edildi.

Görüntülerde saat 1.15 sularında bir taksiyle Reina’nın önüne gelen saldırgan, elindeki kalaşnikofla kapıda duran biri polis dört kişiyi vururken görülüyor. Daha sonra kapıdan içeri giren saldırgan içeride kaldığı yedi dakika içinde toplam 39 kişiyi öldürüyor.

Saldırgan içeri girerken siyah kıyafetli içeride beyaz kıyafetli görünüyor

İçeride neler olduğuna dair şu ana kadar sadece 4 saniyelik bir video kamuoyuyla paylaşıldı. Orada da başında beyaz bir bere olan beyaz kıyafetli saldırgan elinde tabancayla görülüyor.

Saldırganın Reina’nın kapısını gösteren videolarda tüfekli ve koyu renk kıyafetli, Reina’nın içindeki videoda ise tabancalı ve açık renk kıyafette olması görgü tanıklarının “içeride 3 saldırgan vardı” açıklamalarıyla birleşince saldırıyı birden fazla kişinin gerçekleştirmiş olabileceği akıllara getirse de Başbakan Binali Yıldırım, saldırıyı tek kişinin gerçekleştirmiş olduğunu söylemesi bu ihtimali devre dışı bıraktı.

Kamera kayıtlarını inceleyen Emniyet, saldırganın içeriden ya da çevreden lojistik destek alıp almadığını da araştırıyor.

Emniyet'in araştırmalarını IŞİD'in üzerinde bildiriliyor. Ancak bu konuda henüz resmi açıklama yapılmadı.

Saldırıyla ilgili NTV’ye değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Emareler var ama henüz şu örgüt diyemiyoruz. Terör örgütleri üzerinden birilerinin vermeye çalıştığı mesajlar olabilir" dedi.

Prof. Demir: IŞİD, İstanbul'da böyle bir eylem yapabilir

Radikalizm, selefilik ve IŞİD üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Hilmi Demir, Reina saldırısının yapılış şeklinin ve hedef seçilen yerin akla ilk önce IŞİD'i getirdiğini söyledi.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan TEPAV uzmanı, " IŞİD benzeri eylemi Paris'te yapmıştı. Bu tür eylemleri gerçekleştirebiliyorlar. Orada bir IŞİD'linin iki gün kaçabildiğine tanık olduk. IŞİD'in zaten uzun süredir Türkiye'yi ama özelde İstanbul'u hedefine aldığını biliyoruz. Bu eylem her şeyiyle benim aklıma ilk seçenek olarak IŞİD'i getiriyor. İstanbul'da bu büyüklükte bir eylem yapmak onlar için mümkün" dedi.

Prof. Demir: IŞİD, savaşı Anadolu'ya taşımak isteyecek

Uzun süredir Türkiye'yi IŞİD konusunda uyaran ve 2015 yılı sonunda 2016 yılının Türkiye için selefi radikalizmle mücadele konusunda zorlu geçeceği yorumunu yapan Demir'e göre, IŞİD tehlikesi artarak devam edecek.

"IŞİD savaşı Anadolu’ya taşımak isteyecek. Radikalleşmiş grupları ve Suriye'den dönenleri mobilize etmeye çalışacak. Türkiye Suriye meselesiyle önüne geleni kafir ilan etmeye hazır genç bir kitleye sahip hale geldi, IŞİD nereye oynayacağını iyi biliyor. Çünkü IŞİD, muhtemelen Türkiye’den gelen geniş bir kadroya sahip. Onlar üzerinden de Türkiye’yi gayet iyi tanıyor”Prof. Demir, El Kaide'nin Türkiye'ye yönelik buna benzer bir saldırı hazırlığı içinde olduğuna yönelik hiçbir işaret olmadığının da altını çizdi.

Terör eylemi ihbarları nedeniyle İstanbul’da önlemler arttırılmıştı

İstanbul’da uzun süredir yeni bir terör saldırısı olabileceği yönünde hem yerli istihbarat örgütleri bilgi veriyor hem de yabancı ülkelerden bu konuda bilgi paylaşımı yapılıyordu. Zaten 10 Aralık’taki Beşiktaş saldırısından sonra Marmaray ve metrolarda da aramalar çoğaltılmış, terör örgütlerine yönelik çok sayıda operasyon yapılmıştı.

Ortaköy’de Yılbaşı günü de İstanbul’da güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir İstanbullu, saldırıdan hemen önce Ortaköy’den geçtiğini ve ciddi bir polis kontrolü olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen kişi, “hemen tüm otomobilleri ve taksileri arıyorlardı. Buna rağmen saldırganın taksiyle oraya gelmesi şaşkınlık verici” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG