Erişilebilirlik

Reina Saldırısında Ölenlerin Sayısı 39'a Yükseldi


Beşiktaş'ta ünlü gece kulübü Reina'ya silahlı saldırı gerçekleşti. Uzun namlulu silahla gece kulübüne gelen saldırgan ateş açtı. Gece saat 1.30 sularında gerçekleştirilen saldırıda ilk belirlemelere göre 39 kişi öldü 69 kişi yaralandı.

Mekanda bulunanlardan bazılarının saldırıdan denize atlayarak kurtuldukları öğrenildi.

Sosyal medyada yaygınlaştırılan kamera kayıtlarında elinde otomatik bir silahla ateş ederek Reina'ya yaklaşan bir kişi görülüyor. Ancak yaralı kurtulan görgü tanıklarının ifadelerine bakılırsa "biri uzun namlulu silahlı ikisi tabancalı" en az üç saldırgan Reina saldırısını gerçekleştirdi.

Güvenlik güçleri saldırıyı IŞİD bağlantılı bir terör saldırısı olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Reina Saldırısının Ardından Görgü Tanıkları Amerika'nın Sesi'ne Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Erdoğan: Hedef kaos yaratmak

Sabah saatlerinde yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırının Türkiye’nin istikrarına bozmak ve ülkede kaos yaratmak amacı güttüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı, “Milletimizin huzuruna kastedenler ve onların taşeronları, sivilleri de hedef alan menfur saldırılarla, ülkemizi istikrarsızlaştırmaya, halkımızın moralini bozarak kaos oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak bizler milletçe soğukkanlılığımızı muhafaza etmek, birbirimizle daha fazla kenetlenmek suretiyle, bu tür kirli oyunlara asla geçit vermeyeceğiz. Farklı terör örgütlerinin ülkemizi hedef aldıkları bu saldırıların, bölgemizde yaşanan hadiselerden bağımsız olmadığının farkındayız. Ülkemize yönelik tehditleri ve saldırıları, kaynağında yok etme konusunda da kararlıyız” dedi. ​

İçişleri Bakanı: 'Teröristi arama çalışmaları sürüyor'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ölü sayısının 39'da yükseldiğini, kimliği belirlenenler arasından 6'sının yabancı uyruklu olduğunu, 5'inin Türk vatandaşı olduğunu söyledi.

Dört kişinin ağır, bunlardan birinin de çok ağır yaralı olarak hastanede tedavi olduğunu belirten İçişleri Bakanı, "Şu anda 69 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Elbetteki bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız. Teröristi arama çalışmaları devam ediyor'' dedi.

Saldırıya uğrayan gece kulübünün sahibi: 'Amerikan istihbaratı bunun bilgisini verdi'

Ortaköy polis karakoluna birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan gece kulübünü kana bulayan saldırgan kaçarken Türkiye'nin bir dönem açık en popüler eğlence mekanı olan Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan, Hürriyet muhabiri Toygun Atilla'ya Amerikan istihbaratından güvenlik uyarısı geldiğini yazdı.

Atilla'nın aktardığına göre Koçarslan, "İçeri giren şerefsizler Kalaşnikoflarla taramışlar. Amerikan istihbaratı bunun bilgisini vermişti. 1 hafta 10 gün süreyle buralarda deniz dahil güvenlik önlemleri alındı. Sonra ne oldu? Göz göre göre bu saldırı meydana geldi" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bu tür istihbarat bilgilerinin hem yerli hem yabancı istihbarat birimlerinden bilgiler geldiğini teyit etti.

Soylu, "Gerek DEAŞ, PKK, DHKP-C; içinde bulunduğumuz durumda gerek yabancı servislerden gerekse de kendi istihbarat örgütlerimizden bu tip ihbarlar gelmektedir. Kimisi isme dayalıdır, kimisi bir çerçeve. Şurada bir olay olacak şeklindedir. Arkadaşlarımız Türkiye'nin her yerinde önlem aldılar. Buna yönelik ihbarlar hep söz konusu olmuştur. Emniyet müdürümüz olay saatinden çok kısa bir süre önce bölgedeydi" dedi.

ABD Büyükelçiliği: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz, Türkiye'nin yanındayız

Türkiye'deki diplomatik temsilciler de saldırıya tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi de bir açıklama yayınlayarak hem saldırıyı kınadı hem de Türkiye'nin yanında oldukları mesajını verdi.

John Bass, büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarından yayınlanan açıklamasında, " bu gece gerçekleştirilen menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin yasanı tutuyoruz. Sorumluların adalet teslim edilmesi için Türkiye'nin yanında yer alacağız" dedi. ​

Kılıçdaroğlu: Terör saldırıları sonrası yetki sahipleri hesap vermiyor

Saldırıyı lanetleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise doğrudan gündelik hayata ve yaşam alışkanlıklarına yönelik saldıra terör örgütlerinin amaçlarına ulaşamayacaklarını belirtti.

Hükümete milli bir terörle mücadele politikası olmadığı eleştirisi yönelten CHP lideri, Terör örgütlerini, toplumsal dayanışmamız, köklü demokrasimiz ve laik aklın eşsiz birikimiyle bertaraf edeceğiz. Ülkemiz, uzun süredir terör örgütlerinin açık hedefi haline gelmiş durumdadır. Hükümet hangi adımları atıyor olursa olsun, terör saldırıları engellenememektedir. Her terör saldırısı sonrası yapılan açıklamalar ve alındığı, alınacağı söylenen önlemler adeta terör örgütlerine bir sonraki saldırıları için cesaret vermektedir. Terör saldırıları sonrasında ahlaki ve vicdani bir yükümlülük gereği yetki sahiplerinin hesap vermiyor, görevlerinden çekilmiyor oluşları da mücadelede zaaf yaratmaktadır” dedi.

Türkiye'de yılbaşı kutlamalarına tepkiler artıyordu

Türkiye'de son yıllarda yılbaşı kutlamalarına karşı radikal çevrelerden sert tepkiler geliyordu. Geçtiğimiz hafta Aydın'da Alperen Ocakları'na mensup bir grup protesto gösterisinde Noel Baba kılığındaki bir başka protestocunun kafasına silah dayamıştı.

İstanbul'da bazı sokaklara yapıştırılan afişlerde yılbaşı kast edilerek "Ey müslüman Noel'i kutlama" ifadelerine yer veriliyordu.

Diyanet İşleri Başkanı: Hiçbir müslümanın vicdanı bu katliamı kabul etmez

Ortaköy'deki saldırıyı kınayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, insanlık dışı katliamın bir pazarda ve bir mabette yapılmasıyla eğlence yerinde yapılmasının herhangi bir farkı olmadığını söyledi.

Terörle topyekun insanlığın hedef alındığını belirten Görmez, "Terör nerden, kimden ve kime gelirse gelsin asla kabul edilemez. Bu gece yapılan bu terörü diğer olaylardan ayıran tek fark toplumda fitne oluşturarak yaşam biçimlerine göre toplumu bölmek ve karşı karşıya getirmektir. Gün terörün her çeşidine karşı milletçe kenetlenme günüdür. Hiçbir Müslüman vicdanın asla kabul etmeyeceği bu katliamı yapanları şiddetle telin ediyorum" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG