Erişilebilirlik

Reina Katliamı Davası Cuma Gününe Kadar Sürecek


2017 yılının ilk saatlerinde İstanbul Ortaköy’deki Reina adlı gece kulübünde 39 kişinin öldüğü ve 79 kişinin yaralandığı saldırı ile ilgili dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Rakka’daki IŞİD liderlerinden aldığı talimatla terör saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Özbekistan vatandaşı Abdülkadir Masharipov için 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 2397 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde Cuma gününe kadar devam edecek yargılamada, Masharipov dışında 51’i tutuklu 56 sanık bulunuyor.

Davanın bugünkü ilk duruşmasında kimlik tespitinin yapılmasının ardından söz alan Masharipov’un avukatı Atanur Demir, duruşmanın Silivri Cezaevi Yerleşkesi yerine Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda görülmesini, sanık ve avukatların duruşma salonunda yan yana oturmasını ve müvekkiliyle görüş kısıtlılığının kaldırılmasını talep etti. Demir, ayrıca müvekkilinin susma hakkını kullanabileceğini söyledi. Mahkeme heyeti verdiği ara kararda bu talepleri reddetti.

Susma hakkını kullanan Masharipov, OHAL’in yargılamaya etkisini sorguladı

27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, sanıkların susma hakları olduğunu fakat bu hakkı kullananları sonsuza kadar beklemeyerek savunma yapmış olarak kabul edeceklerini söylemedi. Mahkemede bulunan tercümanlar mahkeme başkanının sözlerini İngilizce, Rusça, Arapça, Özbekçe, Uygurca, Kazakça ve Fransızca tercüme etti.

Tercümeden sonra kürsüye gelen davanın bir numaralı sanığı Masharipov, 15 Temmuz 2016’dan beri devam eden olağanüstü halin kalkmasının ardından, yargılamanın yapılması halinde avukatının talebinin kabul edilip- edilmeyeceğini sordu. Başkan Dağ, bu durumun OHAL’le ilgisi olmadığını ifade etti.

Mahkeme Başkanı’ndan Masharipov ve avukatına tepki

Masharipov’un Türkiye'deki kanunları bilmediği için avukatıyla görüşmeden savunma yapmayacağını söylemesi üzerine mahkeme başkanı, “Burayı şov yerine çevirtmem. Konuşmayacaksan otur yerine, otur” dedi. Avukat Demir’in Başkan Dağ’ın müvekkiline bağırdığını söylemesi üzerine mahkeme başkanı, Avukat Demir’e, söz verilmeden konuşulmayacağını hatırlatarak “Mahkemeler şov yeri değil, Türkiye Cumhuriyeti adına, millet adına karar veren ve sonrasında da mağdur haklarını savunan yerlerdir” dedi.

Masharipov’un eşi: "Tek suçum Masharipov’la evli olmak"

40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 2385 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva ise Türkçe yaptığı savunmasında hiçbir terör örgütüyle ilgisi olmadığını söyledi.

Nurullayeva, “2 yaşındaki kızım Zeynep’le tutukluyuz. Ben onunla evlendiğimde hiçbir terör örgütüne bağlı değildi. Zamanla aşırı şekilde örgütlere bağlanmaya başladı. Paramız olmadığı için İstanbul’da eşimin bir arkadaşının evinde kaldık. Biz çok maddi sıkıntı çektik, içime kapandım. Benim hiçbir zaman terör örgütüyle bağlantım olmadı. Eğer suçluysam tek suçum Abdulkadir Masharipov ile evli olmamdır” dedi.

Masharipov’un oğlunun akıbeti belirsizliğini koruyor

Masharipov’un Reina saldırısından üç veya dört gün önce evi terk ettiğini saldırı sonrasında bir kişinin çocuklarıyla kendisini Esenyurt’taki bir eve götürdüğünü belirten Nurullayeva, 4 buçuk yaşındaki oğlunun ise kendisi gözaltına alınmadan iki gün önce 'babasına götüreceğini' söyleyen iki kişi tarafından alıkonduğunu ifade etti.

Mahkeme Başkanı’nın, “Büyük oğlunuzun kaybolduğu söyleniyor. Kimlerin aldığı ve şu anda nerede olduğu hakkında bilginiz var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Masharipov, “Kimlerin aldığını bilmiyorum. Suriye’de Ebu Cihad’a söylemiştim ‘Çocuğumu alsınlar. Benim yanıma getirmeyin çok gürültü yapar, götürün bir yerde dursun’ demiştim” yanıtını verdi.

Reina Davası’nın ikinci duruşması Salı günü yine Silivri’de görülecek. Tutuklu sanıklarından İlyas Mamasharipov, Abdurrauf Sert, Ali Jameel Mohammed ile saldırıyı düzenleyen Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva için de anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “terör örgütüne üye olmak” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 2385 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

17 Mayıs 2017 tarihinde kabul edilen iddianamede IŞİD’in kadılarından biri olduğu iddia edilen Yasser Mohammed Salem Radown için de ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istenirken 46’sı tutuklu 51 sanık hakkında “terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianameye göre, saldırı emri Ebu Cihad kod adlı İslam Atabiev’den geldi

İddianamede Reina katliamı emrini talimatının Suriye'de çatışma bölgelerinde faaliyet gösteren, üst düzey IŞİD terör örgütü mensubu Ebu Cihad kod isimli İslam Atabiev tarafından Ebu Muhammed El Horasani kod ismini kullanan Masharipov'a verildiğinin tespit edildiği belirtiliyor.

İddianamede örgütün Rusça yayın yapan medya yayın organının başında bulunduğu ayrıca Ebu Cihad El Şişani ve Ebu Cihad El Karaçayi kod isimlerini de kullandığı belirtilen Rusya Federasyonu vatandaşı Atabiev’in, bu yılın Ekim ayında Suriye’de öldüğü iddia edilmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG