Erişilebilirlik

Referandumun Sonucu Almanya'da da Yakından İzlendi




Türkiye’nin Avrupa Birliği ile süren üyelik müzakerlerinde kilit ülke olarak tanımlanan Almanya’da medya, referandumun sonucunu televizyon haberlerimde ilk sırada duyurken, gazeteler de konuyu ana sayfalarında ve yorumlarla işlediler. Almanya’nın önce gelen gazetelerinden Die Welt, ‘Recep Tayyip Erdoğan zaferden zafere yürüyor’ başlıklı haber yorumunda referandumda evet diyenlerin oranının beklenenden yüksek olmasının, Erdoğan’ın siyasi gücünü daha da artıracağını yazıyor. Yorumda AB’nin Türkiye’deki demokratikleşme sürecini iyi değerlendirmesi gerektiği ve ülkeyi birlik için tehlike değil şans olarak algılamasının zamanının geldiğini yazıyor. Süddeutsche Zeitung’da ise son yıllarda Türkiye’nin baş döndürücü bir yol kat ettiği, ancak ‘tarihi dönüşümün’ referandumla yeni bir hız kazanacağı belirtiliyor.

Erdoğan hükümetinin referandum sınavını başarıyla vermesi, Berlin’deki siyasi çevrelerde de genelde olumlu yankı buldu. Bugün konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Anayasa refarandumunda alınan sonucu, Türkiye'nin AB yolunda attığı önemli bir adım olarak tanımladı ve ülkenin yönünün Avrupa olduğunun netleştiği şeklinde görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin modernleşme ve demokratikleşme yolunda büyük bir hamle yaptığını savunan Westerwelle, ülkeye AB’ye üyelik sürecinde adil ve saygılı davranılmasını ve tam üyeliğin gerçekleşebilecek bir perspektif olarak gündemde tutulması gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Amerika’nın Sesi Radyosu Türkçe yayınlarına yaptığı değerlendirmede , referandum sonuçlarının daha adil ve uzlaşı ile oluşacak yeni bir anayasa için başlangıç olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu arada Berlin’deki siyasi kulislerde Dışişleri bakanı Westerwelle’nin açıklamalarından sonra, koalisyon içinde Türkiye ile ilgili tartışmaların yeniden alevlenmesi bekleniyor. Koalisyondaki Birlik Partileri’nin Hristiyan Sosyal Partisi, Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını talep ediyor.

XS
SM
MD
LG