Erişilebilirlik

Referandumda Rusya'ya Katılma Kararı Çıktı


Kırım başbakanı Ukrayna’dan ayrılıp ayrılmama konusunda düzenlenen referandumda ilk sonuçlara göre halkın yüzde 93’ünün Rusya’ya katılma yönünde oy kullandığını açıkladı.
Kırım’daki referanduma katılma oranının yüzde 64 olduğu tahmin ediliyor.
Sandıkların kapanmasından yaklaşık bir saat sonra Beyaz Saray bir açıklama yaparak referandumu reddettiğini bildirdi. Açıklamada uluslararası topluluğun uluslararası hukuku ihlal eden Rus askeri müdahalesinin yarattığı şiddet ve yıldırma tehditleri altında yapılan bir oylamayı tanımayacağı belirtildi.
Yine açıklamada Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili ulusal Ukrayna hükümeti kuruluncaya kadar bir karar alınamayacağı, 25 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerinin tüm Ukraynalılara ülkelerinin geleceği konusunda seslerini duyurma fırsatı tanıyacağı vurgulandı.
ABD Dışişleri bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki bakan görüşmede siyasi krize çözüm bulmak için Ukrayna’da iktidar paylaşımı ve merkezi yönetimin azaltılmasını öngören anayasal reformlara gidilmesi konusunda anlaştı.
Öteyandan Ukrayna ve Rusya savunma bakanlıkları Kırım’da 21 Mart’a kadar mütareke yapılmasını kabul etti. Varılan anlaşmaya göre Rusya’nın Karadeniz filosu mütareke süresince Kırım’daki Ukrayna askeri tesislerine karşı önlem almayacak.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü Rus askeri güçlerinin Kırım sınırı yakınında Strilkove köyündeki bir gaz pompalama istasyonu ele geçirdiklerini açıkladı. Çatışma çıkmadığı bildirilirken Ukrayna olayı ”işgal” olarak tanımladı ve Rus askerlerinin çekilmesini istedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG