Erişilebilirlik

Referanduma Hazırlanan Kırım'da Tedirginlik


In Yalta, Redrawing the Map Once Again
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Kırım’ın geleceği, Rusya ve Ukrayna’yı karşı karşıya getirdi. Ancak, birden fazla etnik grubun yaşadığı Kırım yarımadasında, halkın hangi ülkeye sadakat göstereceğini tahmin etmek kolay olacağa benzemiyor

Geçmişte Rus çarlarının eğlence merkezi olarak kullandığı Kırım kıyısındaki sahil beldesi Yalta, İkinci Dünya Savaşı sonunda, ittifak güçlerinin Avrupa’nın haritasını yeniden çizdiği yer olarak bilinir. Şimdi bu harita tekrar değişebilir.

Rusya yanlısı güçlerin ele geçirdiği Kırım, yarın yapılacak referandumdan sonra tamamen Rusya’nın kontrolu altına girebilir.

Savaşın eşiğine gelen bölgede, gerginlikleri bir günlüğüne kenara bırakan Kırımlı aileler, Yalta sahilinde yürüyüş yapıp denizin tadını çıkarıyor. Biraz ilerde, Lenin heykeli altında toplanan Rusya yanlısı bir grup, Kırım’daki Rus çoğunluğun duygularını yansıtıyor.

Svetlana, Rus vatandaşı. Kırımlı Tatar olan kocası Rüstem ise Ukrayna vatandaşı. Svetlana Ukrayna’ya üç yıl önce taşınmış ve Moskova’nın, Ruslar’ı korumak adına Kırım’a müdahale etmesini onaylamıyor: “Kimse Ruslar’a zarar vermiyor. Buna ben tanığım. Burada herkes barış içinde yaşıyor. Putin gelinceye kadar buraya barış hakimdi.”

Rüstem, bölgede sadece Rus olmayanların zarar gördüğünü söylüyor. Rüstem’in yorumları, duyanları kızdırıyor: “Kırım Tatarları ve Ukraynalılar’ın hakları çiğneniyor. Lütfen bizi koruyun. Etrafa bir bakın. Doğrusu korkuyoruz.”

Rüstem, vatanını korumak için savaşmaya hazır olduğunu da söylüyor.

“Neler olacağını bekleyip, göreceğiz. Eğer durum değişirse, anavatanımızı korumaya hazırız.”

Kırım’daki kavganın temelinde işte bu “anavatan” kavramı yatıyor. Yüzyıllar boyunca, Ruslar Kırım’ı anavatanları olarak tanımladı. Moskova, Rus yazarlarına ilham kaynağı olan Kırım’ı yeniden Rusya’ya katmaya kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG