Erişilebilirlik

Referandum Sandıkları Alman Yetkililerden Onay Bekliyor


Anayasada başkanlık sistemi için yapılacak değişikliğin oylanacağı referandum için 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya'da da hazırlıklar başladı. Ancak referandum oylaması için Almanya’da sandık kurulması konusunda Alman hükümetinin henüz gerekli onayı vermediği haber alındı. Türk hükümetinin, konuyla ilgili resmi talebini Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Alman yetkililere ilettiği, Federal İçişleri Bakanlığı’nın oy sandıklarının kurulacağı eyaletlerdeki yetkililerle “güvenlik değerlendirmesi” yaptığı ve ancak gelecek raporlardan sonra onay verebileceği öğrenildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Berlin’deki Türk diplomatik kaynaklar, Almanya’nın farklı kentlerinde 13 başkonsolosluktasandıkların kurulacağını, oy verme işleminin 27 Mart’ta başlayacağını ve yaklaşık 15 gün süreceğini açıklamışlardı. Yurt dışında en fazla Türk vatandaşının yaşadığı ülke olan Almanya’da, 1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde, kayıtlı bir milyon 411 bin seçmenden, 575 bini sandık başına giderek oy kullanmıştı.

Sandıkların kurulması için girişimler sürerken, Başbakan Binali Yıldırım yarın Oberhausen kentinde düzenlenecek bir kapalı salon mitingine katılacak. Münih Güvenlik Zirvesi için Almanya’da bulunan Yıldırım, AK Parti’nin yurtdışı örgütlenmesi Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından düzenlenecek “Memleket Sevdalıları Evet Diyor” adlı etkinliğe katılacak ve Almanya’daki Türk vatandaşlarına referandumda “Evet” oyu vermeleri çağrısında bulunacak. UETD yetkilileri kentteki König-Pilsener Arena'da yapılacak etkinliğe 15 bin kişinin geleceğini tahmin ediyor.

Ancak toplantıyla ilgili Alman siyasetinde tepki ve tartışmalar da dikkat çekiyor. Çok sayıda siyasetçi, referandum öncesi kampanyaların Almanya’daki Türk toplumu içerisindeki kutuplaşmayı tırmandırması endişesini dile getirirken, Birlik Partileri CDU/CSU içişleri politikaları sözcüsü Stephan Mayer, “Türkiye’yi belki de diktatörlüğe götürecek bir oylama için Almanya’da propaganda çalışması yapılması sakıncalı’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, referandum oylamasının adil koşullar altında yapılmadığını ve bu yüzden Yıldırım’ın Almanya’da konuşmasını doğru bulmadığını öne sürerken, Sol Parti’den Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen, “Erdoğan ve Yıldırım Türkiye'de demokrasiyi yıktılar. Almanya'ya girişleri yasaklanmalı,” dedi. Almanya’da siyasetçilerin tepkilerini kısmen haklı bulan Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis milletvekili Özcan Mutlu, Türkiye’deki siyasi gerilimlerin Almanya’ya da sıçraması korkusunun bu düşüncelere neden olduğunu ve o yüzden her iki tarafında da Almanya’da kampanya yürütmelerini doğru bulmadığını belirtti.

Bu arada Bonn kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Köln'de Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin düzenlediği bir toplantıda da konuşma yaptı.Referandumla gelmesi hedeflenen yeni sistemin Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrası dönemde de istikrar ve güvenliği garanti altına alacağını öne süren Çavuşoğlu, halk oylamasında milletin en doğru kararı vereceğine inandığına dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG