Erişilebilirlik

Referandum Oylaması Almanya’da Pazartesi Günü Başlıyor


Türkiye’de 16 Nisan günü yapılacak anayasa referandumu için, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işlemleri 27 Mart Pazartesi günü başlayacak. Referandum için 13 bölgede Türk başkonsolosluklarında veya kiralanan mekanlarda kurulan seçim sandıklarındaki oy verme işlemi 9 Nisan Pazar günü sona erecek.

Son haftalarda Almanya ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik krize rağmen, hem Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel hem de Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye’nin Türk seçmenlerin Almanya’da oy kullanmaları için 13 sandık kurulmasına yönelik talebini onaylamıştı. Böylece Münih, Nürnberg, Düsseldorf, Stuttgart, Karlsruhe, Mainz, Frankfurt, Hannover, Köln, Berlin, Hamburg, Münster ve Essen başkonsolosluklarında sandıkların kurulmasının yolu açıldı. Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg başkonsolosluklarının fiziki alt yapısı yeterli olmadığı için lokaller de kiralandı. Oy kullanma işlemi hafta sonları dahil her gün sabah 09.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Almanya'da 1 milyon 400 bin civarında Türk’ün oy kullanma hakkı bulunuyor. Referandumda yurt dışı tek seçim bölgesi olarak kabul edildiğinden, yurt dışı seçmen kaydı olan herkes istediği konsoloslukta oy kullanabilecek. Bu yüzden, referandum için geçen seçimlere kıyasla daha fazla vatandaşın sandığa gideceği tahmin ediliyor. Almanya’daki Türkler, ilk kez 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’na göre, seçimlere katılım oranı yüzde 8 civarında kalmıştı. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde Almanya’da seçimlere katılım oranı yüzde 40 oldu. Uzmanlar AK Partili bazı bakanların Almanya’da referandum konusunda düzenlenen toplantılarının iptali ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya “Nazi yöntemleri uygulamakla” suçlamasıyla büyüyen gerginliğin de, Almanya’daki Türklerin oylamaya katılma oranını artıracağını tahmin ediyorlar.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Almanya'ya yönelik dün akşam bir televizyon kanalında yaptığı son açıklamalar Alman medyasında geniş yankı buldu. Konuyla ilgili haber ve yorumlarda, Cumhurbaşkanı’nın, Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'e sitemi ve “kendisine diktatör dendiği müddetçe Nazi kıyaslamalarını sürdüreceği” açıklaması ön plana çıktı.

Başbakan Angela Merkel bir gazeteye verdiği demeçte, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Türkiye'de 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğinin “demokrasi için geri adım” anlamına geldiğini söyleyen raporunu ciddiye aldığını açıkladı. Merkel, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinin son bulup-bulmayacağı konusunda "Referandumu ve diğer her şeyi beklemeliyiz" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG