Erişilebilirlik

Redhack Davası’nda 14 Kişi Serbest


Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişiler arasında bulunan ve Gezi direnişi sırasında öne çıkan isimlerden biri olan sinema oyuncusu Barış Atay da serbest bırakılanlar arasında

Emniyet’in Redhack üyesi dediği 14 kişiyi Mahkeme serbest bıraktı

Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan 14 kişi serbest bırakıldı. Bilişim Suçları Savcısı’nın görevsizlik kararı vererek Terörle Mücadele Yasası’yla görevli savcıya devrettiği soruşturmada polisin gözaltına altığı 9 kişi savcılıktan 5 kişi ise mahkemeden salıverildi.

Soruşturmada gözaltına alınan 14 kişiye Redhack’le ilişkileri olup olmadığı, hacker grubunun kurucusu Manyak rumuzlu kişiyle tanışıklıkları soruldu. Sanıkların tümü iddiaların gerçekle bağdaşmadığını ve Redhack’le ilişkileri olmadığını söyledi. Gezi direnişi sırasında kamuoyunda öne çıkan isimlerden biri olan sinema oyuncusu Barış Atay da Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişiler arasında bulunuyordu.

Oyuncu Barış Atay’a ifadesinde ‘Redhack kurucusu sen misin’ dendi

Emniyet’te ifade vermeyi reddeden Barış Atay’a savcılık sorgusunda Redhack’le bağlantısı olup olmadığı ve Redhack’in kurucusu Manyak rumuzlu kişiyi tanıyıp tanımadığı soruldu. Atay’a sorulan üçüncü soru da şuydu: ’21 Kasım 2012’de Redhack temsilcisi olarak Nor FM’e bağlanan kişinin sesi sana çok benziyor o sen misin?”

Redhack’le hiçbir ilişkisi olmadığını belirten Atay ifadesinde “ben tiyatro ve sinema oyuncusuyum. Herhangi bir parti üyesi değilim. Redhack üyeleri ile herhangi bir yazışmam yoktur.. Redhack üyelerinden herhangi birini tanımam. Redhack sözlüğünü de yapmadım. Sadece Twitter’de benim sesimin benzediğini söylemişler. Manyak’ı tanımıyorum. Nor FM’e hiç bağlanmadım. RedHack’in amacının ne olduğunu bilmem. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmem. Serbest bırakılmamı isterim“ dedi.

Barış Atay: Bunların nedeni eksik habercilik. Tarih medya patronlarını affetmeyecek

Savcılık tarafından serbest bırakılan Barış Atay, dört günlük gözaltı sonrası gazetecilere yaptığı kısa açıklamada bir hukuksuzlukla karşı karşıya olduğunu söyledi. Atay, "bu hukuksuzluğun hesabı sorulacaktır. Hiçbir şeye dayanmayan bir suçlamaydı. Bazı şeylerin sebebi belliydi. Ama hiç kimse geri adım atmayacak. İçerideki kişiler Barış Atay’dan daha değersiz değil” dedi. Medyayı da eleştiren Barış Atay’a göre, “iktidar insanları canlarının istediği gibi gözaltına alıyorsa, bunlar şimdiye kadar Reyhanlı’da Roboski’de, Hopa’da, Armutlu’da, Gezi’de doğru dürüst haber yapılmadığı için oluyor. Tarih, medya patronlarını affetmeyecek."

Avukat Bolaç: Soruşturmada çelişkiler var

Gözaltına alınanlardan 10’nun avukatlığını üstelenen Efkan Bolaç, Amerika’nın Sesi’ne (VOA) yaptığı açıklamada soruşturmada çok sayıda çelişki bulunduğunu söyledi.

Bolaç, “2012’de yapılan Redhack operasyonunda Emniyet’in hacker grubunun lideri ilan ettiği ‘manyak’ dedikleri 8-9 ay tutuklu kalıyor. Ancak şimdiki soruşturmada da Emniyet iki farklı ‘manyak’ olduğunu ortaya koyuyor hem Barış Atay’a manyak diyorlar, hem de gözaltındaki Taylan Kulaçoğlu’nun ‘manyak olduğunu iddia ediyorlar” dedi.

Avukat Bolaç, polisin Fransa’da yaşadığını sandığı manyak rumuzlu kişinin bir sohbet ortamında “dedemi kaybettim, askerlik sorunum var” demesi üzerine aynı ülkede yaşayan Taylan Kulaçoğlu’na ulaştığını kaydetti. Bolaç, “ polis Fransa’da yaşayan askerlik sorunu olan ve yakın zamanda dedesini kaybeden tek kişi olarak Taylan’ı gözaltına alıyor ama bilgisayarlarında bu konuda hiçbir iz bulamıyor. Daha da acayibi polis 14 kişiden oluştuğu Redhack’i yakaladığını sanırken söz konusu grup AKP sitesini hackliyor” diye konuştu.

Bolaç: Aynı numaraya sahip iki ayrı tarihli arama kararı var

Bolaç, Duygu Gürses, Emrah Hayırtır ve Barış Atay’ın arama izninin 22 Ağustos-24 Ağustos arasına ilişkin olduğunu ancak bunu twitter’dan duyurduktan sonra bu izinde değişiklik yapıldığını da iddia ediyor. Bolaç, “dosyada aynı numaralı kararla düzeltilmiş iki ayrı arama izni bulunuyor. Bu sehven yapılmış ise açıklanması gerekiyor” dedi.

Redhack: Bizimle ilgileri yok

Twitter hesabından gözaltındaki 14 kişinin kendileriyle ilişkisi olmadığını savunan Redhack ise Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkanlığı internet sitesini hackleyerek tutuklamalara tepkisini gösterdi. AK Parti Meclis Grubu sitesine, Başbakan Erdoğan’ın ağzından “Cuma günü yaşanan operasyon komedisinden dolayı partim ve milletim adından özür dilerim” yazılı korsan bir not bırakıldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG