Erişilebilirlik

Ratko Mladic'in Davası Lahey’deki BM Adalet Divanı’nda Başladı


Mladic soykırım, insanlık suçları, savaş ve etnik temizlik dahil 11 ayrı suçlamadan yargılanacak

Bosnalı eski Sırp komutan General Ratko Mladic’in davası, Bosna Savaşı’ndan 20 yıl sonra Lahey’deki Birleşmiş Milletler Adalet Divanı’nda başladı.

Savcı Dermot Groome, Mladic’in amacının Bosna’nın bazı kısımlarını Sırp olmayanlardan temizlemek olduğunu söyledi.

Mladic soykırım, insanlık suçları, savaş ve etnik temizlik dahil 11 ayrı suçlamadan yargılanacak.

70 yaşındaki Ratko Mladic, Serebrenitsa’da 8 bin Bosnalı müslüman erkek ve erkek çocuğunun katledilmesi emrini vermekle suçlanıyor.

Belgrad’daki Yugoslav Halk Ordusu Akademisi’nde askeri eğitimini tamamlayan Mladic, Yugoslavya 1990’ların başında dağılmaya başladığında terfi etti ve tüm Bosna Sırp askeri gücünün komutasına getirildi.

1995’teki Serebrenitsa katliamında Birleşmiş Milletler’in tayin ettiği güvenli bölgede 8 bin Boşnak erkek ve erkek çocuğu birkaç gün içinde Bosnalı Sırp askerler tarafından öldürülmüş, bölgede daha sonra toplu mezarlar ortaya çıkarılmıştı.

Bazı uzmanlar, savaştan sonra Belgrad’a dönen Mladic’in zamanın Sırp Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç tarafından desteklenip korunduğuna inanıyor. Miloseviç 2001’de tutuklanıp Lahey Adalet Divanı’na sevkedilince Mladic saklanmaya başladı. Mladic, Bosna’nın savaş zamanındaki lideri Radovan Karaziç’in yakalanmasından 3 yıl sonra, geçen yılın Mayıs ayında tutuklandı. Uzmanlar, Mladic’in bu kadar uzun süre saklanmayı başarabilmesi için mutlaka Sırp Ordusu ve istihbarat örgütlerinden destek almış olması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG