Erişilebilirlik

ENAR'a Göre "Türkler Hem Mağdur Hem Suçlu"


Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR) tarafından hazırlanan 2010-2011 raporu, ekonomik kriz ortamında genelde en ağır faturayı yabancı kökenlilerin ödediğini ve ırkçı yaklaşımlarda artış olduğunu ortaya koyuyor

700 kadar sivil toplum örgütünü çatısı altında toplayan ENAR'ın raporunda ayrımcılık ve ırkçılıkla karşı karşıya kalanlar arasında Türklerin de adı sıkça geçmekle birlikte veriler vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerinde kötü muamele gören Türkiye'nin bu alandaki performansının pek de iyi olmadığını gösteriyor.

Raporda Türkiye'de sıkça ayrımcı ve ırkçı yaklaşımlarla karşılaşanlar mülteciler, Asya kökenliler, sığınmacılar, Kürtler ve Romanlar olarak sıralanıyor. Ayrımcı uygulamalar, milliyetçi baskı ve saldırılar da Türkiye'de bu alanda sıkça karşılaşılan sorunlar olarak gösteriliyor. İstihdam, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim de ayrımcılık ve ırkçı yaklaşımlara rastlanan alanlar olarak öne çıkıyor. Halkın bilincinin artmasına karşın yasal düzenlemeler ve bunların uygulanmasından kaynaklanan ayrımcı ve ırkçı politikaların sürdüğü de raporun vurguları arasında yer aldı. Medyadaki bazı söylemlerin de eleştirildiği raporda, hükümetten bu iki sorunla mücadele için eylem planları hazırlayıp gerekli önlemleri alması isteniyor.

Raporda, AB ülkelerinde yaşayan Türklerin de sıklıkla ayrımcılık ve ırkçılık mağduru olduğu belirtiliyor. Türklerle ilgili belgeye yansıyan bazı örnekler şunlar:

-Avusturya’da yüzde 5 olan yoksulların nüfusa oranının Türkler arasında yüzde 18’e yükseldi. Türk kökenliler çalışma piyasasına girdiklerinde sıkça "ırkçı ve ayrımcı" uygulamalarla karşılaşıyor. Ülkede kişi başına düşen "yaşam alanı" 43 metrekare iken Türklere ortalama 21 metrekare düşüyor.

-Almanya'da ev almak isteyen Türklerin yarıya yakını ayrımcılıkla karşılaşıyor. Polis kontrollerinde Almanlara kimlik sorulma oranı yüzde 43 iken Türkler için bu oran yüzde 75'e yükseliyor.

-İsveç’te Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk kökenlilerin sağlık hizmetlerine erişim için başvurduklarında reddedilme olasılıkları İsveç doğumlulara göre iki kat daha fazla.

-Danimarka vatandaşı olmalarına karşı fiziksel özellikleri Danimarkalılara benzemedikleri için havaalanlarında rutin olarak kontrol edilenler arasında Türkler de yer alıyor.

-Hollanda'da normal iş pazarına girmeleri zor olan Türkler her geçen gün artan şekilde kendi işlerini kurma yoluna gidiyor.

-İsveç’te Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk kökenlilerin sağlık hizmetlerine erişim için başvurduklarında reddedilme olasılıkları İsveç doğumlulara göre iki kat daha fazla.

Ekonomik kriz tetikliyor

ENAR raporunda, “Ekonomik kriz döneminde göçmenler ve etnik azınlıklar işsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarından orantısız şekilde etkileniyor. Ekonominin kötüye gitmesi aynı zamanda toplumun genelinde yarattığı korkuyla ırkçı davranışları kışkırtıyor” ifadelerine yer verildi. Krizin diğer etkilerine de değinilen belgede, yabancı kökenliler arasındaki işsizlik oranının bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 50’yi aştığı, kriz nedeniyle ayrımcılıkla mücadele programlarına kaynak aktarımının durduğu ve aşırı sağ partilere artan desteğin neo-Nazi grupları ırkçı saldırılar konusunda cesaretlendirdiğine dikkat çekiliyor.

XS
SM
MD
LG