Erişilebilirlik

'Atom Enerjisi Dairesi'nin Raporu İddialarımızı Destekler Nitelikte'


İran nükleer programlarının sivil amaçlı olduğunu söylüyor.
İran nükleer programlarının sivil amaçlı olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, son raporunda, Washington’un İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin kaygılarını yansıtacağına inandığını bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney raporun, İran’ın uluslararası alandaki yükümlülüklerini yerine getirmediği görüşünü destekleyeceğine inandıklarını söyledi. Carney, Amerika’nın İran konusunda hala diplomatik yolları kullanmayı tercih ettiğini söyledi, ancak askeri yöntemlerin olasılık dışında bırakmadı.

Beyaz Saray Sözcüsü, resmi olarak yayınlanmadan önce basına sızdırılan Atom Enerjisi Dairesi raporu hakkında ise bir açıklama yapmadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise, Amerika ve uluslararası toplumun, sivil amaçlarla İran’ın nükleer teknoloji kullanma hakkına sahip olduğu görüşünü yineledi. Bunun için İran’ın şeffaf davranması ve uluslararası denetime izin vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Nuland, İran’ın denetime izin vermediğini ve uranyum zenginleştirme işlemlerine devam ettiğini hatırlattı.

'Atom Enerjisi Dairesi'nin Raporu İddialarımızı Destekler Nitelikte'
'Atom Enerjisi Dairesi'nin Raporu İddialarımızı Destekler Nitelikte'

Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yetkilileri, İran’ın Rus bir bilimadamı ile yabancı uzmanlardan oluşan bir ekiple çalıştığına inanıyor. Ekibin, nükleer bir silahı ateşleyecek düzenek üzerinde çalıştıkları sanılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi eski uzmanlarından David Albright, Washington Post’a verdiği demeçte, İran’ın nükleer bir patlamayı başlatabilecek modülleri tasarlama yeteneğine ulaştığını söyledi.

New York Times gazetesi de İran’ın bu tür bir modülü denemek üzere özel bir tesis inşa ettiğine inanıldığını yazdı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin raporunun sızdırılmasından sonra yaptığı açıklamada İran’ın programlarının sivil amaçlı olduğunu söyledi. Ahmedinejad, Amerika ve İsrail’i, nükleer tesislere karşı herhangi bir saldırıda bulunmamaları konusunda da uyardı. İran lideri, ülkesinin askeri kapasitesinin genişlediğini bunun da Batılı ülkelerde korkuya yol açtığını kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG