Erişilebilirlik

İran'ın "Yüce Peygamber 5" Tatbikatı Başladı


İran, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat yapıyor

İran, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat yapıyor.

Tahran hükümetine göre, bu sabah başlayan “Yüce Peygamber 5” adlı ortak askeri tatbikatın amacı, körfezin güvenliğini sağlamak ve İran’ın askeri gücünü sergilemek.

Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, dün yaptığı açıklamada, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nın dünya ekonomisinde kilit rol oynadığını belirtmişti.

Tuğgeneral Selami, tatbikatın Devrim Muhafızlarının kuruluş yıldönümüne rastladığına dikkati çekti ve İran’ın Basra Körfezi’nin güney kıyı ülkelerine barış, dostluk ve güven götürmek istediğini söyledi.

Uluslararası petrol sevkiyatının % 40’ı Hürmüz Boğazı üzerinden yapılıyor. Tahran hükümeti, geçmişte, Amerika ya da İsrail’in saldırısına hedef olması durumunda, Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

Bu arada Amerika Savunma Bakanlığı, İran’ın, 2000 kilometre menzilli yeni bir füze üzerinde çalıştığını bildirdi. Açıklamaya göre, gücü ve menzili giderek artan İran füzelerinin, yabancı teknoloji desteği olursa, 2015 yılına kadar Amerika’yı vurması mümkün.

XS
SM
MD
LG