Erişilebilirlik

İran'ın Yeni Nükleer Girişimi Kaygı yarattı


Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Yukiya Amano
Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Yukiya Amano

Viyana’da toplanan dünyanın öndegelen altı devleti İran’ın nükleer yakıt yeteneğini arttırma girişimini eleştirdi.

İngiltere, Almanya, Çin, Fransa, Rusya ve Amerika Uluslararası Atom Enerji Dairesinin toplantısına sundukları ortak bildiride İran’ın planlarından kaygı duyduklarını belirtti.

Daire başkanı Yukiya Amano, dün İran’ın tartışmalı nükleer programının askeri boyutları olabileceği yolunda ciddi kuşkuları olduğunu bildirmişti.

İran elindeki zenginleştirilmiş uranyum miktarını üç katına çıkarmaya ve iki yıl önce ortaya çıkarılan gizli yer altı tesisinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlamaya karar verdi.

İran’ın atom enerji dairesi başkanı Feridun Abbasi, ellerindeki yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu Kum yakınlarındaki Ferda tesislerine nakledeceklerini bildirdi. Abbasi, bu transferin Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin gözetiminde olacağını da sözlerine ekledi.

İranlı yetkili ayrıca bu tesislere daha yüksek kalite uranyum zenginleştiren santrifüjlerden yerleştireceklerini belirtti. Bir dağın içine inşa edilen gizli tesis, 2009 yılında Batılı istihbarat daireleri tarafından ortaya çıkarılmış ve İran’ın gizli nükleer programına kanıt olarak gösterilmişti.

XS
SM
MD
LG