Erişilebilirlik

İran'ın Yeni İddiası


İran Devrim Muhafızları Komutanlığı, ele geçirdikleri pilotsuz Amerikan keşif uçağındaki bilgi kayıtlarına sahip olduklarını önesürdü.
Komutanlıktan yapılan açıklamada kayıtların Amerikan uçağının askeri tesisler ve petrol terminalleriyle ilgi bilgi topladığını gösterdiği belirtildi.

İran devlet televizyonu, Salı günü Devrim Muhafızları’na bağlı donanma biriminin Basra Körfezi üzerinden İran hava sahasına giren bir Amerikan pilotsuz keşif uçağını ele geçirdiğini bildirmişti.
Scan Eagle adlı uzaktan kumandalı hava aracının keşif ve bilgi toplama uçuşu yaptığı kaydedilen haberde, uçağın nasıl ve nerde yakalandığıyla ilgili ayrıntılar belirtilmedi.
İran’ın iddiasını yalanlayan ABD Donanma sözcüsü, Amerika’nın Ortadoğu’daki pilotsuz keşif uçağı filosunda bir eksiklik olmadığını açıkladı.

Geçen ay, 1 Kasım’da iki İran savaş uçağının silahsız bir Amerikan pilotsuz keşif uçağına Basra Körfezi’nde ateş açtığını belirten Pentagon açıklaması İran tarafından doğrulanmıştı.

Ancak İran, Pentagon’un Amerikan uçağının uluslararası hava sahasında bulunduğu iddiasını yalanlayarak, pilotsuz hava aracına İran üzerinde keşif yaptığı için ateş açıldığını ileri sürmüştü.

Amerikan pilotsuz keşifaraçları, İran’ın nükleer tesisleri hakkında bilgi toplamak için rutin gözetim uçuşları yapıyor. Ancak, 1 Kasım' a kadar İran Amerikan keşif uçaklarına ateş açmamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG