Erişilebilirlik

'İran'ın Nükleer Tesisini Hedef Alan Virüsün Etkisi Sınırlı'


'İran'ın Nükleer Tesisini Hedef Alan Virüsün Etkisi Sınırlı'
'İran'ın Nükleer Tesisini Hedef Alan Virüsün Etkisi Sınırlı'

Amerikan Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre Stuxnet virüsünün (worm) Natanz nükleer tesisinde 1000 adet santrifüjü tahrip ettiği sanılıyor

İran’da bir nükleer tesisi hedef alan siber saldırının sınırlı ölçüde tahribat yarattığı, ancak uranyum zenginleştirme çalışmalarını engelleyemediği tespit edildi.

Amerikan Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre Stuxnet virüsünün (worm) Natanz nükleer tesisinde 1000 adet santrifüjü tahrip ettiği sanılıyor. Tesiste uranyum zenginleştirmek için 9000 santrifüj kullanılıyor.

Uzmanlar, yaklaşık bir yıl önce düzenlenen siber saldırının İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına hız vermesini birkaç ay süreyle engellediğini ancak üretimi durduramadığını belirtiyor.

Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi İran’ın saldırıda tahrip olan santrifüjleri hızla değiştirdiğini tespit etti.

Santrifüjleri olağanüstü hızlandırarak parçalanmalarına sebep olan Stuxnet bilgisayar solucanının kaynağı belli değil, ancak uzmanlar Amerika’yla İsrail’in sorumlu olduğu görüşünde.

İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlık devam ettiği sürece bu ve buna benzer sanal saldırıların tekrarlanması bekleniyor.

Uluslararası toplum İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalışmasından kuşku duyuyor. İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG