Erişilebilirlik

İran'ın Kuzey Kore'den Aldığı Füzeler Tartışma Yarattı


İran'ın Kuzey Kore'den Aldığı Füzeler Tartışma Yarattı
İran'ın Kuzey Kore'den Aldığı Füzeler Tartışma Yarattı

19 adet orta menzilli BM-25 füzesinin İran’a transferi Tahran’ın nükleer emelleri hakkında Batı’da yeni tartışmalara yol açtı. Uzmanlar İran’ın bu füzeleri satın alma amacı hakkında farklı yorumlar yapıyor. Kuzey Kore yapımı füzeler eski Rus tasarımı örnek alınarak imal edilmiş.

Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Michael Elleman BM-25 füzelerinin çok kısa bir süre önce piyasaya sürüldüğünü söylüyor: "BM-25 füzeleri ilk kez Pyongyang’da geçen ay bir törende görüldü. Böylelikle füzenin neye benzediği konusunda fikir sahibi olduk. Ancak füzeler henüz denenmedi."

Bazı uzmanlar BM-25 füzelerinin var olduğuna inanmıyor ve Kuzey Kore’nin geçit töreninde gerçek füze değil maketler kullandığını öne sürüyor.

İran’ın BM-25 füzeleri aldığı yolundaki haber Aviation Week & Space Technology dergisinde yer aldı. Dergi uzay ve havacılık sektörü ve hükümetler tarafından yakından izleniyor.

Derginin askeri editörü David Fulghum’um konuyla ilgili haberi 14 Ekim’de yayınlandı.

Fulghum bilgiyi Ortadoğu’da bir hükümetten aldığını söylüyor: "Haberi ilk kez İsrailliler’den 6 ay önce duydum. İsrailliler füzelerin İran’a ulaştığını söyledi."

Fulghum, Kuzey Kore’nin Musdan diye adlandırdığı BM-25 füzelerinin menzilinin 3 ile 4 bin kilometre arasında olduğunu söylüyor. Batılı uzmanlar füzenin Avrupa ülkelerini de tehdit edebileceğini belirtiyor.

Fulghum İran’ın füzeleri araştırma ve geliştirme amacıyla kullanmayı planladığını tahmin ediyor: "Bence bu füzeler deneme programının bir parçası. İran tehdit unsuru olabilecek bir füze geliştirmek ancak bir yandan da havacılık alanında ilerleme kaydetmek istiyor. BM-25 füzeleri ilerleme kaydedilmesine yarayacak."

Batı’da birçokları BM-25’lerin İran’a silah yapımında yardımcı olmak üzere getirildiğine inanıyor. Uzman Michael Elleman ise Tahran’ın füzeleri uzay programı için kullandığını, stratejik amaç taşımadıklarını söylüyor:

Kuzey Kore’nin yıllarca İran’a malzeme ve teknoloji sağladığı biliniyor. İran bu sayede askeri ve uzay programlarında ilerleme sağlamak istiyordu. Ancak uzmanlara göre Tahran bu gelişmelerin bazılarında lider rolü oynuyor. Fulghum İran ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin nasıl değiştiğini şöyle açıklıyor: "İran’ın daha fazla parası ve hareket özgürlüğü var. İhtiyacı olan malzemeye Kuzey Kore’den daha kolay ulaşıyor. Kuzey Kore Çin’e bağımlı. Çinliler ise Kuzey Kore’ye malzeme vermeme konusunda bizden baskı görüyor."

David Fulghum, Michael Elleman ve diğer İran uzmanları nükleer konulardaki gelişmeleri gizli tutmanın zor olduğunu söylüyor. Füzeler denenmek zorunda ve bu denemeler başka ülkeler tarafından yakından izleniyor.

XS
SM
MD
LG