Erişilebilirlik

İranlı İnsan Hakları Şampiyonu Mahkum Oldu


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçenlerde BM yasası ve Evrensel İnsan Hakları Bildirisine işlenen evrensel değerlerin günümüzde heryerde tehdit altında olduğunu söyledi.

Clinton”Demokrasinin savunmaya ihtiyacı var. İnsan haklarını bir insan gerçeği haline getirme mücadelesinde şampiyonlara ihtiyaç var”dedi.

Bu şampiyonlardan biri, İranlı gazeteci, internet yazarı ve İnsan Hakları Muhabirleri Komitesinin kurucu üyesi Şiva Nazar Ahari. Kadın gazeteci Ahari kadın, çocuk ve mahkumların haklarının öndegelen bir savunucusu oldu.

Ahari bu çalışmaları yüzünden sık sık tutuklandı ve son olarak 2009 Aralığında Evin cezaevine kondu.

3 Eylülde Ahari Tahran’da Devrim Mahkemesinde “ bir suç işlemek için toplanma ve biraraya gelme” , “rejime karşı propaganda “ve “Tanrıya karşı savaşa girişme suçlarından” yargılandı. Muharebe adı verilen Tanrıya karşı savaşa girişme suçu idam cezasıyla sonuçlanabiliyor. Ahari’nin avukatı, yargılanma sürecinde kendisine karşı hiçbir kanıt sunulmadığını söyledi.

Ahari, yargılandıktan sonra 500 bin dolar kefaletle geçici olarak serbest bırakıldı. Ancak 18 Eylülde, önesürülen suçlardan mahkum oldu. Ölüm ezası verilmemekle birlikte Ahari altı yıl hapse mahkum oldu ve uzun süreli hapis cezası alan insan hakları savunucuları ve sivil toplum eylemcileri listesine katıldı.

İnsan hakları örgütleri Shiva Nazar Ahari’i evrensel değerleri barışcı biçimde savunduğu ve özgür ifade hakkını kullandığı için baskıya maruz kalan bir fikir suçlusu olarak görüyor. Haziran ayında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran hükümetini kendisini hemen serbest bırakmaya çağırdı. Amerika, bu çağrıyı yenilerken İranlı yetkilileri, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin öngördüğü yargı sürecini uygulama dahil uluslararası hukukla ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırır.

XS
SM
MD
LG