Erişilebilirlik

İran’dan Nükleer Teknoloji’de Yeni Hamle


Mahmut Ahmedinejat Tahran'daki reaktörde uzmanlardan bilgi alıyor
Mahmut Ahmedinejat Tahran'daki reaktörde uzmanlardan bilgi alıyor

Tahran hükümeti uranyum zenginleştirme sürecini hızlandıracak yeni santrifüj geliştirdiğini açıkladı

Tahran hükümeti uranyum zenginleştirme sürecini hızlandıracak yeni santrifüj geliştirdiğini açıkladı.

Devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ı, tıbbi amaçlarla kullanılan bir nükleer reaktöre yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum çubukları sokarken gösterdi. Tahran’daki reaktörden elde edilen nükleer izotoplar kanser tedavisinde kullanılıyor.

Törene, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yle birlikte İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi, suikast sonucu hayatını kaybeden dört nükleer uzmanın aileleri ve bazı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Habere göre, İran, uranyum zenginleştirmede kullanılan yerli malı santrifüjlerin yeni bir modelini üretmeye başladı. İran’ın kendi imkânlarıyla ürettiği dördüncü kuşak santrifüjler daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli.

Yaklaşık 1,5 metre boyundaki silindir santrifüjler “gaz santrifüj tekniği” yöntemiyle Uranyum 235’i (U-235) U-238 atomlarından ayırmak için kullanılıyor. Neredeyse sesten hızlı dönen santrifüjler, merkezkaç kuvvetiyle U-238 atomunu yoğunluk farkından dolayı U-235 izotopundan ayırıyor. Nükleer yakıtın zenginleştirilmiş sayılması için içerisinde en az %3 oranında U-235 bulunması şart. Atom bombası için ise bu oran %20.

İran Atom Enerjisi Kurumu, yeni kuşak santrifüjlerin Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesislerine yerleştirilmeye başlandığını açıkladı.

İran, takas ya da ithalat yoluyla Batı ülkelerinden zenginleştirilmiş uranyum alamayınca kendi yakıtını üretmeye karar vermişti.

İran zenginleştirilmiş uranyumu Buşehr’deki nükleer elektrik santralinde yakıt olarak kullanacağını savunuyor. Aynı yakıtın atom bombasında da kullanılması mümkün ve Batı İran’ın gerçek amacının bu olduğunu ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG