Erişilebilirlik

İran'dan ABD'ye Jest


İran’da casus olmakla suçlanan bir Amerikan vatandaşı hakkında verilen idam kararının Yüksek Mahkeme tarafından bozulduğu bildiriliyor.

Resmi medyaya göre baş savcı, Emir Mirza Hikmeti adlı sanığın davasının yeniden görülmek üzere bir alt mahkemeye geri gönderildiğini açıkladı.

Çifte vatandaş olan Hikmeti, Ocak ayında İran Devrim Mahkemesi tarafından casusluk yapmaktan suçlu bulunmuştu. Daha önce Amerikan deniz piyadesi olarak görev yapan Hikmeti, düşman bir ülkeyle işbirliği yapmak; Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) üyesi olmak ve İran’ı terör olaylarına karıştırmaya çalışmakla suçlanıyordu. 28 yaşındaki Hikmeti Aralık ayında tutuklanmıştı.

Aralık ayında İran televizyonunda yayınlanan videoda Hikmeti’nin suçunu kabul ederken görülüyordu. Görüntülerde hem Farsça hem İngilizce konuşan Hikmeti, CIA ajanı olduğunu; istihbarat bakanlığına sızmak üzere İran’a gönderildiğini söylüyordu.

Beyaz Saray, Hikmeti’nin casus olduğunu reddetti ve derhal serbest bırakılmasını istedi. Hikmeti’nin ailesi de kendisinin akraba ziyaretinde bulunmak için İran’a gittiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG