Erişilebilirlik

İran'dan ABD ve İsrail'e Sert Uyarı


İran'dan ABD ve İsrail'e Sert Uyarı
İran'dan ABD ve İsrail'e Sert Uyarı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Amerika ve İsrail ülkesinin nükleer tesislerine saldırırsa “demir yumruk ve şiddetli tokatla” karşılık vereceklerini söyledi.

Tahran’da askeri öğrencilere hitaben konuşan Hamaney İran’ın çatışma başlatmayacağını ancak karşı saldırıda bulunacağını belirtti.

Hamaney’in konuşması, İsrail’in İran’daki nükleer tesislere karşı saldırıya geçeceği yolundaki söylentiler üzerine İranlı yetkililerden gelen en sert açıklama oluyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Salı günü İran’ın nükleer silah geliştirme doğrultusunda çalıştığını gösteren “güvenilir” bilgi bulunduğunu açıklamıştı.

Dairenin Viyana’da açıklanan raporuna göre elde edilen bilgi, İran’ın bir nükleer silah tasarımı üzerinde çalıştığını ayrıca silah parçalarını denediğini gösteriyor. Rapor, BM’e bağlı dairenin bugüne kadar İran’ın nükleer programının askeri boyutuyla ilgili olarak önesürdüğü en güçlü ve en geniş suçlamaları içeriyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya İran’a BM nükleer denetçileriyle işbirliğini reddederse yeni yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, uluslararası topluluğu İran’ın Orta Doğu ve dünya barışını tehdit eden nükleer silah geliştirme çabalarını durdurmaya çağırdı.

İran nükleer programının barışçı olduğunu önesürerken BM Güvenlik Konseyi bugüne kadar İran’a dört kez yaptırım uygulama kararı aldı.

Ancak Rusya bu kez yeni yaptırımları desteklemeyeceğini bildirdi.



XS
SM
MD
LG