Erişilebilirlik

İran’dan Hürmüz Boğazı Yakınında Orta Menzilli Füze Denemesi


İran’dan Hürmüz Boğazı Yakınında Orta Menzilli Füze Denemesi
İran’dan Hürmüz Boğazı Yakınında Orta Menzilli Füze Denemesi

Arap basınına göre Amerikan uçak gemisi John C. Stennis, Basra Körfezi’ne girdi ve İran’ın tatbikatlarını uzaktan izledi. Hürmüz Boğazı, uluslararası bir deniz geçiş yolu ve kapatılması savaş nedeni olarak görülüyor

İran’da resmi haber kaynakları stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’na yakın bir bölgede orta mezilli füze denemesi yapıldığını açıkladı. Haberlerde füzenin radar savunma teknolojisiyle gerçekleştirildiği bildirildi. Haberlerde denemenin yarın sona ermesi beklenen 10 günlük deniz tatbikatlarının bir parçası olduğu belirtiliyor.

İran Cumartesi günü Batılı ülkelere Tahran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili görüşmelere yeniden başlamayı önermiş ve dün yapacağını açıkladığı uzun menzilli füze denemesini ertelemişti.

Devlete ait İRNA Haber Ajansı’na göre İran Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Sait Celili, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin P5+1 olarak bilinen beş daimi üyesiyle Almanya’yı görüşme masasına dönmeye çağırdı. Ajans İran’ın Almanya Büyükelçisi Ali Rıza Şeyh Attar’ın öneriyi Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’a sunacağını bildirdi.

P5+1 görüşmeleri en son geçen yıl Ocak ayında yapılmış ve bir anlaşmaya varılamadan sona ermişti. Celili bugün de yine Tahran’ın uranyum zenginleştirme dahil nükleer teknoloji geliştirmeye hakkı olduğunu tekrarladı.

İran’ın, Batı Tahran’ın petrol ihracatına yaptırım koyduğu takdirde Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehditleri, Amerika dahil Batılı ülkelerin tepkisine yolaçmış ve yeni diplomatik girişimler yapılmasına sebep olmuştu.

Buarada Arap basınına göre Amerikan uçak gemisi John C. Stennis, Basra Körfezi’ne girdi ve İran’ın tatbikatlarını uzaktan izledi.

Hürmüz Boğazı, uluslararası bir deniz geçiş yolu ve kapatılması savaş nedeni olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG