Erişilebilirlik

İran'da Meclis Seçimleri Yapılıyor


İranlı seçmenler 290 sandalyeli Meclis’in yeni sahiplerini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor

İranlı seçmenler 290 sandalyeli Meclis’in yeni sahiplerini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor.

Seçmenler en son 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmıştı. Muhalefet seçimde hile yapıldığını iddia etmiş, hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda insan ölmüştü.

Bugünkü seçimler, tutucu çevrelerle ılımlılar, başka bir deyişle Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat ile ülkenin dini lideri (İslam Devrimi Rehberi) Ayetullah Ali Hamaney arasında iktidar mücadelesi olarak görülüyor.

2009 seçimlerinden sonra çoğu hapse atılan ve bazıları hala ev hapsinde tutulan reformcu liderler seçimin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Dolayısıyla kayıtlı 48 milyon seçmenden ne kadarının bugün oy kullanacağı dini rejim için çok önemli.

Seçimlerde 3,400 aday bulunmasına rağmen adayların Ali Hamaney'in kontrolündeki “Anayasayı Koruyucular Konseyi” tarafından onaylanması gerektiğinden farklı görüşteki İranlıların seçime katılması imkânsız.

Tahran'da seçmenler oy kullanırken
Tahran'da seçmenler oy kullanırken


İran’da cumhurbaşkanlığı nispeten sembolik bir görev. Ahmedinejat Meclis’ten geçen yasaları ve Ali Hamaney’in kararlarını uygulamaya koymakla yükümlü. Hükümetini kendi kursa da Dışişleri, Savunma ve Enformasyon ve Kültür Bakanlarını Hamaney seçiyor.

Anayasayı Koruyucular Konseyi, seçimin yabancılar tarafından izlenmesinin İran halkına hakaret olacağı gerekçesiyle uluslararası gözlemcilere izin vermedi.

İran devlet televizyonu Ayetullah Ali Hamaney'in oy kullanırken çekilmiş görüntülerini yayınladı. Hamaney, oy kullanmanın hem görev hem de hak olduğunu söyledi ve “Ne kadar çok insan oy kullanırsa ülkemiz için o kadar iyi olur” dedi.

Yetkililere göre seçime katılım oranının yüksekliği halkın rejime desteğini teyit edeceğinden, Amerika ve İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırma ihtimali azalacak.

Devlet haber ajanslarına göre bugünkü seçimleri 174 yabancı basın kuruluşundan 350 gazeteci takip ediyor. İçişleri Bakanı Mustafa Muhammet Neccar, yabancı gazetecilerle yaptığı görüşmede, seçimin güven içinde yapılabilmesi içini 700 bin kişinin görevlendirildiğini söyledi.

Tahran hükümeti rejim karşıtlarının haberleşmesini önlemek için internetteki sosyal paylaşım sitelerini geçen hafta yasaklamıştı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre gazeteciler, sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşlar ve muhalefet liderlerine uygulanan baskı seçim öncesi doruğuna çıktı.

Kesin sonuçların Pazar ya da Pazartesi günü belli olması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG