Erişilebilirlik

İran'da Bir Yıldönümü Yaklaşıyor


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Bir yıl önce dünyanın gözleri Tahran sokaklarına akın eden sıradan İranlıları gösteren görüntüler üzerinde toplanmıştı. İran’da geçen haziran’da yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kalabalıklar İran hükümetini oylarına ve diğer haklarına barışçı yollardan saygı göstermeye çağırmıştı.

Seçim sonrası İran hükümetinin muhalefeti ezme çabaları altında binlerce İranlı acı çekti. Sadece barışçı biçimde ifade haklarını kullanmak isteyen öğrenciler, hukukçular, insan hakları eylemcileri, gazeteciler, akademisyenler ve sıradan vatandaşlar baskı, dayak, keyfi tutuklama ve hapse maruz kaldı.

Dünya sokakta öldürülen genç bir kadının videosunu da izledi. Genç kadının yüzü ve ruhu İran’da özgürlük ve adalet arayan herkesin simgesi haline geldi.

Başkan Barack Obama, dünyanın geçen Haziran’da tanık olduğu olayları şöyle anlattı:

“ Sessizce yürüyen onbinlerce İranlının zamanı aşan onurunu gördük. Oylarının sayılmasını ve seslerinin duyulmasını isteyen her yaştan insanlar gördük. Hepsinin üzerinde zulme ve tehditlere karşı duran cesur kadınlar gördük ve sokakta kanlar içinde ölen bir kadının insanın içini yakan görüntüsünü yaşadık”

Geçen yıl içinde İran kendisini yalnızlaştırmayı seçti; ama hala daha iyi bir gelecek için çalışma seçeneği var. Eğer Tahran yönetimi kendi halkının haklarını tanıma ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme sorumluluğunu kabul ederse İran uluslar topluluğunda hakkı olan yeri alabilir.

XS
SM
MD
LG