Erişilebilirlik

İran'a Giden Turistler: 'Maceraperest Turistler'


Deborah Rogers
Deborah Rogers

İngiltere’de kısa süre önce yapılan bir ankete göre İran, turistlerin kesinlikle ziyaret etmek istemeyeceği ülkelerin başında geliyor. Ancak yine de geçen yıl 2 milyon yabancı turistin turizm sektörünü canlandırmaya çalışan İran’a gitmesi dikkat çekici. İran, sektörün “maceraperest turist” olarak tanımladığı kişilere hitap eden bir ülke. Daha çok Batılı ülkelerden gelen bu turistler eşi benzeri bulunmayan deneyimler yaşamak istiyor.

Birçok Amerikalı için İran tatil için gidilebilecek bir ülke değil. Geçen yıl İran’a turist olarak giden Amerikalı sayısı bin 500’den az. Deborah Rogers geçen Mart ayında tatilini İran’da geçirmeye karar vermiş. Tanıştığı kişilerin çoğunun İran’da Amerikalı bir turist gördükleri için çok şaşırdığını söylüyor: “Diğer turistler İran’da Amerikalı görünce niye geldiğimizi sorup ne düşündüğümüzü öğrenmeye çalışıyorlardı. İlk soruları ‘burayı sevdiniz mi?’ oluyordu.”

Amerikan Hükümeti Amerikan vatandaşlarına İran’a seyahat etme yasağı getirmiyor, ancak İran’a gitmenin riskli olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Kimi Amerikalı turistler seyahat uyarılarına kulak asmıyor. Rogers gibileri, turizm sektörünün ‘maceraperest turist’ olarak tanımladığı, tipik turistik ülkeler yerine farklı alternatifler peşinde koşan turistler.

Jürgen Steinmetz, “İran’a gitmeyi düşünen turistler hep özel bir müşteri kitlesidir,” diyor.

İran ve Amerika arasındaki turizm ticaretini teşvik etmeyi amaçlayan Amerika-İran Turizm Birliği’nin Başkanı Jürgen Steinmetz’le Hawaii’den Skype aracılığıyla konuştuk.

Steinmetz, “İran’a gidenler bildiğimiz anlamda turistler değil, daha çok emniyet ve seyahat uyarılarını dikkate almayan, macera peşinde olan turistler. İran’da kültür turizminin cazibesi bu eğilimi körüklüyor,” diyor.

Turizm sektörü uzmanları İran’ın vize koşullarını gevşettiğini söylüyor. Hatta Amerikalılar dahil kimi ülke vatandaşları Dubai gibi noktalardan İran’ın serbest ticaret bölgesi olan Kiş Adası’na giriş yaptıklarında gümrük kapısından da vize alabiliyor.

İran’a tur düzenleyen bir turizm acentası işleten Ken Fish’e göre, İran’a seyahat konusunda hala kaygı duyanlar var, ancak İranlılar’ın misafirperverliğini görenlerin korkusu kalmıyor: “Macera peşinde olan turistler korkularını unutuyor ve gittikleri yerin tadını gerçekten de çıkarmaya çalışıyor. Bu da başka bir turistik ülke ya da bölgeye gittiklerinde alacakları hazdan çok daha fazlasını tatmalarını sağlıyor.”

İran’a 10 günlük bir turistik gezi paketi 4 bin dolar civarında. Amerikalı tur operatörleri bu paranın yüzde 70’inin doğrudan İran’ın yerel ekonomisine katkıda bulunduğunu söylüyor. Ancak İran’ın bir alışveriş ülkesi konumuna gelmesi pek olası görünmüyor. İran’da satın aldığı hediyelik eşyalara sadece 200 dolar harcayan Deborah Rogers, daha çok alışveriş etmediğine pişman: “İran’a tekrar gideceğim. İkinci kez gittiğimde Pers sanatı hakkında daha çok bilgi almak istiyorum.”


XS
SM
MD
LG