Erişilebilirlik

İran Takası Bozma Tehditini Tekrarladı


İran, Güvenlik Konseyi yeni yaptırım kararı alırsa Türkiye ile varılan takas anlaşmasından vazgeçebileceği tehditini tekrarladı.

İran’ın Moskova Büyükelçisi Seyid Mahmut Rıza Seccadi, Güvenlik Konseyinin bu yönde adım atması halinde anlaşmayı yeniden ele alacaklarını söyledi. Seccadi, yaptırım kararı alınırsa Güvenlik Konseyi üyelerinin siyasi amaçlarla hareket ettiklerinin açıkça anlaşılacağını da önesürdü.

İran, elindeki uranyumu zenginleştirilmek üzere dışarıya göndermesini öngören anlaşmanın detaylarını bir mektupla dün Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne sunmuştu.

Mektupta İran’ın 1200 kilogram düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu Tahran’daki araştırma reaktöründe kullanacağı nükleer yakıtla takas için Türkiye’ye göndereceği bildiriliyor.

İran resmi haber ajansı IRNA ‘ya göre, mektupta düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye’de iken Tahran’ın malı olarak kalmaya devam edeceği belirtiliyor.

Mektupta ayrıca uranyumun güvence altında olduğunu denetlemek için İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin Türkiye’de gözlemci bulunduracakları belirtiliyor.

Mektupta, nükleer takas diğer uluslarla işbirliği yapılması yolunda bir “başlangıç noktası” olarak niteleniyor.

Yine mektupta takas planının olumlu gelişmelere yolaçacağı ve İran’ın nükleer silahsızlanma anlaşması çerçevesindeki “hakları ve yükümlülüklerini” tehlikeye sokacak çatışmalara son vereceği de önesürülüyor.

İran, Türkiye ve Brezilya geçen hafta takas konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Amerika, İran’ın takasa anlaşmasıyla BM Güvenlik Konseyi’nde alınması olası yaptırım kararından kurtulmaya çalıştığını ve Batı’yı oyaladığını düşünüyor.

Geçen hafta Amerika ve Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri İran’a, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadığı için yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören bir BM karar taslağı üzerinde anlaşmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG