Erişilebilirlik

İran Nükleer Programını Yeraltına Kaydırıyor


Bir dağın içinde inşa edilen Fordo nükleer tesisinin iki yıl önce çekilen uydu fotografı
Bir dağın içinde inşa edilen Fordo nükleer tesisinin iki yıl önce çekilen uydu fotografı

Üst düzeyde bir İranlı yetkili, bu ay olası hava saldırılarına karşı yeraltında ikinci bir uranyum zenginleştirme tesisinin faaliyete geçeceğini açıkladı.

İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Feridun Abbasi, uranyum gazının Fordo zenginleştirme tesisindeki santrafüjlere verilmesine 1 Şubat’tan önce başlanacağını söyledi.

İran tesisin varlığını Uluslararası Atom Enerji Dairesi'ne 2009 yılında bildirmişti. Tesis, kutsal Kum kenti yakınlarındaki bir dağın içinde bulunuyor.

Batılı devletler İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah geliştirme amacı taşıdığından kuşkulanıyor. İran ise nükleer programının sadece elektrik ve tıbbi araştırma için gerekli malzeme üretmeyi amaçladığını savunuyor.

İran’ın Natanz’daki ilk tesisi geçen yıldan beri yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirdi. Nükleer silah için yüzde 90 orarında zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor. İran aylardan beri uranyum zenginleştirme çalıştırmalarını Natanz’daki yerüstü tesisinden yeraltındaki Fordo tesisine taşımaya hazırlanıyordu.

Amerika ve İsrail, İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için askeri operasyon seçeneğini masada tutuyor. İran nükleer silaha sahip bir İran’ı Yahudi devletinin varlığına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'ın nükleer programının silah geliştirecek aşamaya gelmediğini, ancak İranlı liderler bu yolda nihai adımı atarsa Amerika'nın kendilerini durduracağını söyledi.

Amerika'nın İran'a diplomatik ve ekonomik baskıyı sürdüreceğini belirten Panetta, İsrail'i de tekyanlı eylemlerden kaçınmaya ve bu konuda Amerika ile işbirliği yapmaya çağırdı.

İran’ın ruhani liderine yakın bir gazete “düşman tehditlerinin arttığı bir sırada” Tahran’ın Fordo tesisinde uranyum zenginleştirmeye şimdiden başladığını bildirdi. Kayhan gazetesinde çıkan haber bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG