Erişilebilirlik

İran, Müttefiki Suriye'ye Yardım Ediyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Suriye ve İran yakın müttefikler. Bu gerçek, İran’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a ülke çapında yayılan hükümet karşıtı gösterilerde verdiği destekle bir kez daha gözler önüne serildi.

İranlı liderler, özgürlük isteyen Suriyeli göstericileri , tıpkı Şam hükümeti gibi Siyonist ülke dahil yabancı düşmanlar tarafından kışkırtılan kişiler olarak tanımladı.

Mısır, Tunus ve Bahreyn’deki gösterileri övgüyle karşılayan ancak Suriye’den haftalarca sözetmeyen İran hükümeti Suriyeli “kışkırtıcıların” suçlarını televizyonda itiraf ettiklerini bildirdi. Aynı taktik İran tarafından , 2009’daki tartışmalı seçimlerden sonra çıkan demokrasi yanlısı gösteriler ve hükümetin bunları bastırması sırasında kullanılmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Amerika İran’ın bölygede yaptıklarını yakından izliyor..İran’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki halk ayaklanmalarını övdüğünü duyduk, Ama İran içinde olanları ve Suriye’de olanları övmüyor” dedi. Clinton” Bu İran rejiminin ikiyüzlülüğünün yeni bir örneği..Bölge halklarının şunu anlamasını istiyoruz: İran hükümetinin amacı ülkelerin istikrarını bozmaktır; onlara demokrasiye geçişte yardım etmek değil.. İranlıların kendi 1979 devrimi yolundan çıktı ve maalesef hükümetin fikirleri, söz özgürlüğünü ve vatandaşlarının hareketlerini her alanda kontrol altına almaya çalıştığı totaliter bir devlete dönüştü. “dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton “Amerika, İran’ı, kendi vatandaşlarına uyguladığı muamele dahil taktiklerini değiştirmeye davet ediyor. Suriye için ise Amerika Suriyeli yetkilileri kendi halklarına karşı şiddeti durdurmaya çağırıyor. Keyfi tutuklamalar, gözaltı, tutuklulara işkence haberleri sona ermelidir. Suriye hükümeti için vatandaşlarına baskı yapmayı durdurma ve halkının isteklerine yanıt verme zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG