Erişilebilirlik

İran İle İlgili Diplomasi Sonuç Veriyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’da Dış İlişkiler Konseyinde yaptığı konuşmada ortak sorunları çözmek ve ortak hedeflere ulaşmak için dünyanın dörtbir yanında ortaklarını ve müttefiklerini harekete geçiren Obama Yönetiminin dışpolitika yaklaşımının önemli sonuçlar verdiğini belirtti.

Clinton bu konuda İran’ın kışkırtıcı nükleer çalışmaları ve sürekli uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmasına karşı Amerika’nın uluslararası topluluğu harekete geçirmesini örnek gösterdi.

Clinton”Önce İran ile ilgili uluslararası diplomatik çabalarda Amerika’yı tam ortak ve aktif katılımcı yaparak işe başladık. İran ile sürekli diyalog isteği göstererek müttefiklerimizle görüş alışverişini yeniden canlandırdık ve ilerleme sağlanmasını önleyen tüm bahaneleri ortadan kaldırdık”dedi.

Clinton, ikinci olarak Amerika’nın İran’ın nükleer sorununu küresel silahsızlanma rejimi içinde ele alınmasına çalıştığını söyledi.

Clinton “ Bir örnek vermek gerekirse , silahsızlanma çabalarımızı yeniledik. Uluslararası Atom Enerji Dairesi gibi küresel kurumlara desteğimizi arttırarak uluslararası sistemin gücünün altını çizdik. Öteyandan İran, kendi eylemleriyle kenhdisini dışlamaya devam ediyor. Katılığı, tüm ülkelerin uymak zorunda olduğu kurallar için bir sorun oluşturuyor.”şeklinde konuştu.

Clinton üçüncü olarak Amerika’nın diplomasinin başarıya ulaşması için yardımları gerekli olan diğer ülkelerle ilişkilerini güçlendirdiğini söyledi.

Clinton” İran’ın yükümlülüklerini yerine getirirse uluslar topluluğuna geri döneceği ancak meydan okumaya devam ederse sorumlu tutulacağı konusunda geniş bir görüşbirliği oluşmasını sağladık”dedi.

Bu bahar, BM Güvenlik Konseyi İran’a karşı en güçlü ve en kapsamlı yaptırımları kabul etti. Ardından Avrupa Birliği kararı güçlü bir şekilde uygulamaya koydu. Ve Avustralya, Kanada, Norveç, Japonya dahil birçok ülke ek önlemler aldı. Dışişleri Bakanı Clinton, İran’ın yaptırımların etkisini hissetmeye başladığını ve uluslararası mali ve ticari sektörlerin İran ile iş yapmanın risklerini anlamaya başladıklarını söyledi.

Clinton”Ancak yaptırımlar ve baskılar kendi başlarına bir hedef değildir. Bunlar, görüşmeler yoluyla çözüm bulunması için gerekli itici gücün inşasını sağlayan taşlardır. Biz ve ortaklarımız görüşmeler yoluyla çözümde kararlıyız”dedi.

Clinton şöyle devam etti: “İranlı liderler için tercih şimdi açıktır. Ya yükümlülüklerini yerine getirecekler ya da daha çok tecrit olacaklar ve bunun bedelini ödeyeceklerdir. İran’ın neye karar vereceğini göreceğiz”.

XS
SM
MD
LG