Erişilebilirlik

İran Filmi “Ayrılık” Oscar'da İddialı


İran Filmi “Ayrılık” Oscar'da İddialı
İran Filmi “Ayrılık” Oscar'da İddialı

İranlı yönetmen Asgar Ferhadi’nin “A Separation,” “Ayrılık” adlı filmi, günümüz Tahran’ında sosyal hayata ışık tutuyor. Mutsuz bir evliliği konu alan film, yaşlıların bakımındaKİ zorlukları, yasal zorunluluklarla dini gelenekler arasına sıkışıp kalmış hantal bürokrasiyi de anlatıyor. En iyi yabancı film dalında Altın Küre Ödülü’nü alan Ayrılık’ın Oscar şansı da çok yüksek.

Film, bankada çalışan Nadir ve ayrı yaşadığı doktor eşi Simin’in hakim önüne çıktığı boşanma davasıyla başlıyor. Boşanma başvurusunda bulunan Simin ülkesinden ayrılmak istiyor. Yurtdışında kendileri ve kızları Termeh’i daha iyi bir hayatın beklediğini düşünüyor. Gitmek istemeyen Nadir Alzheimer’lı babasına bakmak zorunda olduğunu söylüyor. Durumlarını anlatan çifti izlerken yargıcı görmüyoruz. Yargıç, bir bakıma biziz, yani izleyiciler.

Mahkeme boşanma talebini reddetse de Nadir ve Simin ayrı yaşamaya karar verir. Nadir, Simin’in yokluğunda babasına bakması için bir bakıcı kadın tutar. Bakıcının ihmalkarlığı yüzünden Nadir’in babası ölümcül bir kaza geçirince Nadir, bakıcıyla tartışır. Tartışma büyür, Nadir bakıcı kadını itekleyerek evden çıkarır. Bakıcı Nadir’den şikayetçi olur. Mahkemeye hamile olduğunu, Nadir kendisini ittiği için bebeğini kaybettiğini söyler. Nadir’se bakıcının hamile olduğunu bilmediğini anlatır.

Tüm karakterler kendilerini umutsuzluk ve yanılgı ağının içinde bulur. Dünyası başına yıkılan iyi, dürüst ancak inatçı Nadir’i Peyman Moaadi canlandırıyor.

11 yaşındaki Termeh’i, filmin yönetmeni Asgar Ferhadi’nin kızı Sarina Ferhadi oynuyor. Ferhadi, ailesini birarada tutmak için yalan söyleyen masum kız rolünde çok başarılı. Para için gerçeği çarpıtan dindar bakıcı rolündeyse Sareh Bayat’ı izliyoruz.

Asgar Ferhadi’nin filmi Ayrılık, yalan söylemenin günah olduğu bir toplumda, şüpheli mahkeme kararları, dini ve ahlaki kurallar ve her gün yaşanan perişanlık karşısında insanların gerçeği nasıl da çarpıtmak zorunda kaldıklarını anlatıyor.


XS
SM
MD
LG