Erişilebilirlik

ABD: İran Körfezi Kapatamaz


ABD: İran Körfezi Kapatamaz
ABD: İran Körfezi Kapatamaz

Amerikan ordusu, İran’a sert bir uyarıda bulunarak Hürmüz Boğazını kapatmasına izin vermeyeceğini bildirdi.

Bahreyn’de üslenen ABD 5’nci filosunun sözcüsü Amerika’nın Sesi’ne , boğazdan petrol sevkiyatının bölgesel ve küresel ekonomi için hayati önem taşıdığını açıkladı. Sözcü, Amerikan donanmasının serbest deniz ticaretini korumak için “kötü niyetli eylemleri” karşılamaya hazır olduğunu söyledi.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Amirel Habibullah Seyyari, Hürmüz Boğazı’nı kapatmanın bir bardak su içmekten daha kolay olduğunu ancak şimdilik buna gerek olmadığını açıklamıştı..

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi de bir gün önce, Batılı ülkelerin İran petrolüne yaptırım uygulandığı takdirde bir damla petrolün Hürmüz Boğazından geçmeyeceği tehditinde bulunmuştu.

İran’ın Basra Körfezindeki Velayet-90 askeri tatbikatı devam ediyor. Amiral Mahmut Musevi, beş gün önce başlayan tatbikata, hava kuvvetlerine bağlı pilotsuz uçakların yanı sıra savaş uçaklarının da katıldığını söyledi. Amiral Musevi, 10 günlük tatbikat sırasında geniş bir alanda devriye operasyonları yapıldığını da duyurdu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İran’ın körfezi kapatma tehdidini “boş laf” olarak niteledi, Tahran hükümetinin dikkatleri nükleer silah programından uzaklaştırmak istediğini ileri sürdü.

Dünya’da tankerlerle petrol sevkiyatının üçte biri Basra Körfezi’nde Hürmüz boğazı üzerinden yapılıyor.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG