Erişilebilirlik

İran:' Amerikan Casus Uçağı Düşürdük'


İran:' Amerikan Casus Uçağı Düşürdük'
İran:' Amerikan Casus Uçağı Düşürdük'

İran ordusu, ülkenin doğusunda bir Amerikan pilotsuz keşif uçağının düşürüldüğünü önesürdü.

İran devlet televizyonunun arapça yayın yapan El Alem kanalı adını açıklamadığı bir askeri kaynağa dayanarak İran ordusunun RQ-170 tipi uzaktan kumandalı bir Amerikan uçağının İran’ın doğusunda düşürdüğünü bildirdi.

Haberde “Amerikan casus uçağının çok az hasarla düşürüldüğü ve İran silahlı kuvvetleri tarafından ele geçirildiği” belirtildi; ancak olayın ne zaman meydana geldiği açıklanmadı.

NATO, geçen hafta pilotsuz bir keşif uçağının Afganistan'ın batısında kaybolduğunu bildirdi. İttifak yetkilileri, İran'ın sözünü ettiği keşif uçağının kaybolan uçak olabileceğini söylüyor.

Amerikalı bir yetkili, herhangi bir pilotsuz keşif uçağının düştüğü konusunda ellerinde bir bilgi bulunmadığını açıkladı.

İran devlet medyası Temmuz ayında da bir pilotsuz Amerikan keşif uçağının düşürüldüğünü bildirmiş ancak İran Devrim Muhafızları daha sonra haberi geri almıştı.

Tahran halen İngiliz elçiliğine düzenlenen saldırıya karşı gelişen uluslararası tepkileri kontrol altına almaya çalışıyor.

İngiltere, elçiliğine yapılan saldırı üzerine diplomatik personelini İran’dan çekti ve misilleme olarak Londra’daki İranlı diplomatları sınırdışı etti. Bazı Avrupa Birliği ülkeleri de büyükelçilerini Tahran’dan geri çağırdı.

Elçilik saldırısı üzerine İran’ın Avrupa ilişkileri en düşük düzeyine inerken AB Tahran’a karşı yeni yaptırım kararları aldı.

Amerika ve AB ülkeleri Uluslarararası Atom Enerji Dairesinin son raporu üzerine İran’ın petrol ihracatını kısıtlayacak önlemleri tartışmaya başladı.

Raporda İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını gösteren “güvenilir” kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.

İran nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG