Erişilebilirlik

Ramazan Sırasında Şiddet


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Kuran’ın 2:194 suresi Ramazan ayından sözederken”kutsal ay kutsal aydır; kutsal görevlerine ilgili herkesin saygı göstermesi gerekir”der.

Ne varki, 24 Ağustos’ta Ramazan’ın 13’üncü gününde bir intihar bombacısı ve silahlı bir kişi Somali’nin başkenti Mogadişu’daki bir otele saldırarak yaklaşık 30 kişiyi öldürdü. Ölenler sivil Müslümanlardı. Saldırının sorumluluğunu kendisini el-Kaide’nin müttefiği ilan eden el-Şebab terörist örgütü üstlendi.

Amerika Dışişleri bakanlığı sözcüsü Philiph Crowley ” Amerika, el-Şebab’ın Mogadişu’da Mouna otelinde kalan sivillere yönelik canice saldırısını şiddetle kınıyor. Saldırı kurbanlarının ailelerine ve dostlarına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Ramazanda yapılan saldırı el-Şebab’ın insan yaşamı, Somali kültürü ve İslami değerleri tamamen hiçe saydığını gösteriyor. Teröristler görünürde Somalili parlamenterleri ve federal geçici hükümetin diğer üyelerini hedef aldı. Bu da Somali’de güvenlik, barış ve istikrarı bozmayı amaçladıklarını bir kez daha gösteriyor.”dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığının 2009 Ülkelere göre Terörizm raporuna göre Hareket el-Şebab el-Mücahittin 2006 yılında küçük gruplara bölünen İslam Mahkemeleri Birliğinin bir parçası. İslam Mahkemeleri Birliği, Somali Geçici Federal Hükümetine rakip bir yönetim oluşturmak için biraraya gelen bir grup Şeriat Mahkemesinden oluşmuştu. Örgüt, kurbanlarının çoğu Müslüman olmasına rağmen İslamın düşmanlarına cihat açtığını önesürüyor. Örgütün diğer kurbanları arasında ise Somali halkına yiyecek ve diğer acil hizmetleri götüren yabancı yardım görevlileri yeralıyor.

Başkan Barack Obama’nın Terörle Mücadele ve Yurtiçi Güvenliği danışmanı John Brennan” Bu Ramazan ayında yapılması nedeniyle özellikle çok çirkin bir eylem. El-Şebab’ın Afrika vizyonu, Afrikalıların ezici çoğunluğunun vizyonuyla tam ters düşüyor”dedi.

Brennan şöyle devam etti:”Amerika, teröre, aşırılığa ve şiddetin her türlüsüne karşı çıkanlarla ortaklık yapmayı sürdürecektir. Afrika’da, özellikle Somali ve çevresinde Afrika’nın potansiyelini kavrayabilen ve tüm Afrikalıların refaha kavuşmasını sağlamaya ilgi gösteren kişilerle yakın işbirliğini sürdüreceğiz”.

XS
SM
MD
LG