Erişilebilirlik

'Ramadi'de Siviller Zor Durumda'


Ramadi'de Siviller Zor Durumda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Irak güvenlik güçleri, Ramadi’de mahsur kalan ve İslamcı militanlar tarafından kalkan olarak kullanılan sivilleri tahliye etmeye başladı. Haber kaynakları çatışmaların hala sürdüğünü, kentte yüzlerce IŞİD militanının saklanmaya devam ettiğini bildiriyor. İnsani yardım kuruluşları patlayıcıların sokaklara yayıldığını, kentten kaçan sivillerin sırtlarındaki kıyafetlerinden başka hiçbir şeyleri olmadığını söylüyor.

Aileler, bombardıman ve çapraz ateşin arasından kaçmayı başardı. BM Mülteciler Dairesi’nin Skype aracılığıyla Bağdat’tan aktardıklarına göre kentte büyük tahribat var.

Mülteciler Dairesi'nden Grainne O'Hara durumu şöyle aktarıyor: “Ramadi’den yeni çıkanlar kaçmanın çok zor olduğunu söylüyor. Keskin nişancılar ateş açmayı sürdürüyor. Güvenlik kaygıları çok yoğun.”

Kaçanlardan biri, “Anbar bölgesinde güvenlik ortadan kalktığında hayat sanki sona erdi. Hayattasınız, yaşıyorsunuz deseler bile durum öyle değildi, ölüm her yerdeydi. İnsanlığın ne anlama geldiğini bilmeyen kan revan içindeki insanlar etrafımızdaydı" diyerek, IŞİD kontrolü altındaki sekiz ayın çok zor geçtiğini söylüyor.

Irak güçleri, Ramadi’den kaçmaya çalışan IŞİD militanlarının sivilleri kalkan olarak kullandığını bildiriyor.

Irak Güvenlik Güçleri'nden bir subay, ”IŞİD tarafından kalkan olarak kullanılan 52 aileyi özgürlüklerine kavuşturduk, onlara ilkyardım sağladık, gıda yardımı yaptık. Bu aileleri şimdi güvenli noktalara sevkediyoruz" diye konuştu.

Kurtarılan ailelerin hiçbir şeyi yok. İnsanı yardım örgütleri, ailelerin imdadına yetişmeye çalışıyor. Sokaklar bombalarla dolu. Su ve elektrik ise son derece yetersiz. Çatışmalar henüz sona ermediği için bu mültecilerin evlerine ne zaman dönecekleri belli değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG