Erişilebilirlik

Rakka’nın IŞİD’den Geri Alınması İçin Son Adım


Amerika’nın Suriye’de desteklediği güçler IŞİD militanlarından oluşan bir konvoyun Rakka’yı terketmesinin ardından kenti almak için nihai saldırıyı başlattıklarını açıkladı.

Çoğunluğunu Kürt güçlerin oluşturduğu ve bünyesinde Arap güçlerin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden yapılan açıklamada, “Savaş bütün kent temizlenene kadar devam edecek” denildi.

Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Talal Selo Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 275 IŞİD militanının aile üyeleriyle birlikte kenti terkettiğini belirtti ve Rakka’da savaşacak 200-300’den fazla yabancı militanının olmadığını söyledi.

Selo, çekilme şartları altında Rakka’da kalan diğer bütün sivillere kenti terketmeleri için güvenli geçiş sağlandığını, sadece az bir kısmının bölgede kaldığını belirtti. Bu gelişmelerin ardından Rakka’nın kısa süre içinde Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolüne geçmesi bekleniyor.

Bu arada Suriye Demokratik Güçleri’nin bir diğer sözcüsü Mustafa Bali, kenti IŞİD militanlarıyla birlikte terkeden sivillerin canlı kalkan olduğunu söyledi. Militanların anlaştıkları kente gidene kadar sivilleri serbest bırakmayı reddettiğini belirten Bali, ‘kendi güvenliklerini garantiye almak için onları gidecekleri yere kadar götürmek istiyorlar’ dedi.

Amerika liderliğindeki koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon da hala zor bir çatışma beklediklerini söyledi.

Rakka, 2014 yılında IŞİD’in kontrolüne geçen ilk Suriye kentiydi. Kentin örgüt tarafından ele geçirilmesiyle IŞİD, ‘halifelik’ ilan etmişti.

Suriye Demokratik Güçler, aylar süren Rakka’yı tecrit etme çabasının ardından 6 Haziran’da kenti IŞİD’den geri almak için saldırı başlatmıştı.

IŞİD 2 yıldır hem Irak hem de Suriye’de çok önemli oranda toprak kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG