Erişilebilirlik

Rakka'dan Diyarbakır'a 15 Canlı Bomba


Diyarbakır’da geçen yıl IŞİD hücre evine düzenlenen baskınla ilgili soruşturmayı yürüten savcı, IŞİD’in Suriye’nin Rakka kentinden Diyarbakır’a 15 yabancı canlı bomba gönderdiğini tespit etti. Savcı canlı bombaların PKK’ya yakın kurumların etkinliklerini hedef alacaklarını belirtti.

7 IŞİD’linin öldürüldüğü hücre evi baskınından sonra başlatılan soruşturma kapsamında örgütün Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Soruşturmayı yürüten savcı, şüphelilerden, örgüte ait evlerin birinde yakalanan, Nihat Turan'ın Diyarbakır emiri olarak görevlendirildiğini belirledi. Turan'ın faaliyetlerini Rakka'da bulunan bir örgüt liderinin kontrolünde yürüttüğü vurgulandı. Diyarbakır 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesine bir yazı gönderen savcı, Nihat Turan'ın, PKK ve Selefi/Tekfiri unsurlara yönelik planladığı muhtemel eylemlerin deşifresi için adli takip talebinde bulundu.

Savcının ulaştığı bilgilerden biri de canlı bombalarla ilgiliydi. Yabancı uyruklu 15 canlı bombanın Rakka'dan intihar eylemi yapmak için Diyarbakır'a gönderildiğini tespit eden savcı, bu kişilerin hücre evinden hiç çıkmadıklarını ve tüm ihtiyaçlarının 2 örgüt mensubu tarafından karşılandığını ifade etti.

Savcı, Turan'ın 1 Kasım genel seçimlerinden sonra yapmayı planladığı eylemlerini, deşifre olduğunu hissetmesi ya da güvenlik birimlerinin takibinden şüphelenmesi nedeniyle öne almayı planladığını vurgulayarak, anılan kişilerin PKK’ya yakın oluşumların yapacağı etkinlikleri hedef alacaklarına dikkat çekti. Savcı ayrıca, planlanan eyleme uygun bir etkinlik olmaması halinde, örgüte yakın kurumlara ait binalara bombalı araçla saldırı yapılmasının planlandığını kaydetti.

Savcının dikkat çektiği bombalı araçla ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı. Tutuklu şüpheliler Cafer Erdem ve Baran Yalçın'ın 22 Ekim günü bombalı eylemde kullanılmak üzere satın alınan bir araçla test sürüşü yaptığı ortaya çıktı. Ancak yazışmalarda 15 canlı bombanın akıbetine ilişkin bilgi bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG