Erişilebilirlik

Rakka’ya İlerleyiş Yavaşladı


Amerika’nın desteklediği Suriye’deki güçler Rakka’nın neredeyse yarısını IŞİD’den geri aldı ancak bölgeye örgüt tarafından yerleştirilen patlayacılar ve karşı saldırılar nedeniyle ilerleme yavaşlamış durumda.

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka’nın IŞİD’den alınması için 6 Haziran’da operasyon başlatmıştı. Operasyona Amerika liderliğindeki koalisyon havadan, Amerikangüçleri de danışmanlık seviyesinde karadan destek veriyor. Operasyonun başlamasından buyana Suriye Demokratik Güçleri doğu ve batıdan kente doğru ilerliyor.

Kürt güçlerin sözcüsü Nisreen Abdullah, Asociated Press Haber Ajansı’na verdiği demeçte Rakka’ya ilerleyişin IŞİD’in yerleştirdiği patlayıcılar nedeniyle yavaşladığını söyledi. Abdullah, örgütün daha fazla kuşatılmasıyla intihar saldırılarını da arttırdığını belirtti.

Abdullah, “Rakka bubi tuzağı kenti haline geldi ve bu da IŞİD’in zayıfladığını gösteriyor. Ayrıca sivil hakı canlı kalkan olarak kullanıyorlar ve bu da ilerlemeyi yavaşlatıyor” dedi.

Abdullah ayrıca Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’nın yüzde 45’inde kontrolu sağladığını da kaydetti ve 8 bölgenin tamamen geri alındığını bildirdi.

Suriye Demokratik Güçleri medya merkezi yöneticisi Mustafa Bali de grubun Rakka’nın yarısını kontrol altında tuttuğunu doğruladı.

Bali, “Kolay olmadı, kayıplarımız ve şehitlerimiz var” dedi ve çatışmaların hala devam ettiğini kaydetti.

Cephenin doğusunda Suriye Demokratik Güçleri IŞİD’in eski kentteki direnişini bir ay önce kırdı, eski kaleye ulaşıldı.

Jihad Khabat, ilerlendikçe her 100 metrede bir tünel bulunduğunu söyledi. Khabat’a göre düşman kentin altındaki derin ve uzun tünellerde saklanıyor ve oradan saldırılar düzenliyor.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre de Suriye Demokratik Güçleri Rakka’nın yarısını kontrol ediyor.

Kentteki saldırılarıda birçok sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Binlerce sivil de IŞİD’in kontrolundaki bölgede sıkışmış durumda.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Çarşamba günkü hava saldırılarından aralarında 8 çocuğun da bulunduğu 29 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rakka Sessizce Katlediliyor adlı grup da Rakka’ya yönelik hava saldırıları ve bombalamalarda 36 kişinin öldüğünü, 50’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Suriye’nin merkezinde çatışmalar da IŞİD’in güçlü olduğu Humus’taki Sukhna’ya yaklaşmış durumda.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Suriye ordusunun Sukhna’ya 5 km yaklaştığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG