Erişilebilirlik

'Rakka Operasyonunda Türkiye’nin Muhtemel Rolünü Görüşüyoruz’


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine Galloway, Rakka operasyonunda Türkiye’nin muhtemel rolü hakkında Türk yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Binbaşı Galloway, Türkiye’nin, Rakka operasyonuna YPG güçlerinin katılımına itirazına dair bir soruyu yanıtlarken, “Hem askeri hem siyasi düzlemde NATO müttefikimiz Türkiye ile çok yakın koordinasyon halindeyiz” diye konuştu.

Galloway, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşta rol oynamaya devam ettiğini ve Rakka operasyonundaki rolünün tam olarak ne olacağı konusunda da halen iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Bu role dair şu anda açıklayabileceği spesifik bir detayın bulunmadığını kaydeden Galloway, “Rakka Türkiye’siz kurtarılabilir mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Rakka’yı özgürleştirmeye yönelik askeri planların spesifik detayları üzerinde spekülasyon yapmam doğru olmaz. Şu anda söyleyebileceğim; Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ortaklarımız Rakka’yı kuşatmada en hazır güç. Türk ortaklarımızla da, onların bakış açılarını anlamak ve Rakka’nın özgürleştirilmesinde oynayabilecekleri ne rol varsa bu doğrultuda adım atmada birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Galloway, çok sayıda Kürt grubun yanı sıra Arap grupları da bünyesinde toplayan SDF ile çok yakın çalıştıklarını belirterek, Rakka’nın kuşatılması çabasını yürüten gücün yüzde 75 oranda Araplar’dan oluştuğunu söyledi.

Sözcü, “Operasyonlarımızın ana prensiplerinden biri, tarafımıza aldığımız yerel güçlerin IŞİD’den geri alacakları bölgelerin etnik ve mezhepsel karakterini genel hatlarıyla yansıtması” dedi.

Musul operasyonuyla ilgili bir soru üzerine de, Irak güvenlik güçlerinin kenti geri almada önemli ilerlemeler sağladığına işaret eden Galloway, IŞİD militanlarının kentten kaçmasını önleyecek şekilde tedbirler aldıklarını kaydetti.

Örgütte iç kavgalar, maaşları ödemede sıkıntı gibi sorunlar yaşandığını, örgütün Musul içerisinde masum sivillere karşı tehditlerini artırdığını belirten Galloway, “Bunlar, günlerinin sayılı olduğunu bilen bir düşmanın yapacağı hareketler” ifadesini kullandı.

Galloway, Musul’da öldürülen IŞİD liderlerinin yerlerine deneyimsiz isimlerin geldiğini gözlemlediklerini belirterek, bunun da örgütün sahadaki etkinliğini düşürdüğünü söyledi.

Savunma Bakanlığı’nın özellikle Suriye’de IŞİD’e karşı savaşın hızını artırdığını kaydeden Galloway, geçen hafta bu ülkeye ek asker gönderdiklerini hatırlattı.

Galloway, Sincar’da PKK ile Barzani’nin desteklediği güçler arasında yaşanan çatışmalara dair bir soruyu yanıtlarken de, bölgedeki tüm aktörlerin çabalarını ‘ortak düşman’ IŞİD’e karşı savaşmaya odaklamaları gerektiğini vurguladı.

İran’ın Irak’taki rolüne ilişkin değerlendirmesi sorulan Galloway, “İran’ın hem Irak hem Suriye içerisindeki faaliyetlerinin elbette farkındayız. Politika gereği Pentagon İran ile işbirliği yapmıyor ve bu yönde de bir planı yok. Buna ilaveten, ABD yasaları bizim sahada İran hükümetiyle ya da bir terör örgütüyle bağı bulunan herhangi bir grubu desteklememizi yasaklıyor” dedi.

Galloway bir başka soru üzerine, Rusya ile IŞİD’e karşı savaşta askeri operasyonları koordine etmediklerini, sadece Suriye’nin kuzeyindeki hava sahasında bir çarpışma olmaması için aralarında iletişim hattı kurduklarını söyledi.

IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian da dün Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine verdiği brifingde, Türkiye’nin Rakka operasyonunda olası rolüne ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ‘kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı devam eden operasyonlarda Türkiye’nin rolüne açık olduklarını’ yineledi. Dorrian, “Bu rolün olup olmayacağı ya da ne olacağı konusunda henüz bir anlaşmaya varmadık ama Türkiye ile askeri ve diplomatik kanallar üzerinden konuşuyoruz” diye konuşmuştu.

Dorrian, bir başka soru üzerine, ‘Rojava Peşmergeleri’ni Rakka ve Suriye’nin kuzeyinde yürütülen operasyonlara dahil etme yönünde şu anda bir planlarının olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG